OL-turister ønskes »velkommen til helvede«

Til benet. Politi og brandvæsen i Rio de Janeiro er så ramt af nedskæringer, at de advarer udlændinge om, at de ikke vil være sikre i byen under OL.

Læs mere
Fold sammen

En af verdens farligste byer, 12 millioner indbyggere, op til en halv million flere turister end normalt samt en polititistyrke og et brandvæsen, der ikke engang har råd til toiletpapir.

Lyder det som en cocktail, der kun kan ende som en molotov? Det mener i hvert fald Rio de Janeiros politi- og brandmænd, der i lufthavnen har advaret nyankomne udlændinge om, at de ikke skal regne med hjælp, mens de er i den brasilianske storby.

»Velkommen til helvede. Politi og brandmænd får ikke deres løn. Ingen, der kommer til Rio de Janeiro, kan føle sig sikker,« stod der på et banner, som politifolk viste frem i lufthavnen under en strejke forleden.

Deres utilfredshed skyldes massive be­sparelser i delstaten Rio de Janeiro (der altså deler navn med byen) i det fattige Brasilien, som er ude i den værste økonomiske krise i et kvart århundrede.

OL 2016 afholdes i som bekendt i Rio de Janeiro 5.-21. august, og man forventer, at mellem 350.000 og en halv million mennesker vil valfarte til byen for at overvære det.

Helikoptere sparet væk

I en by med 12 millioner mennesker, hvoraf mange bor i de fattige Favelas, er helikoptere en afgørende del af politiets arbejde, men helikopterne har på grund af besparelserne fået flyveforbud, ligesom mere end hveranden af de mange politibiler står stille for at spare brændstof. Desuden er udbetalingen af betjentenes og brandmændenes løn udskudt.

Sidste uge stormede flere end 20 bevæbnede mænd Rios største hospital, der for øvrigt ligger tæt på det olympiske stadium. Formålet var ifølge den britiske webavis The Independent angiveligt at befri en narkoboss, som politiet havde anholdt på hospitalet. En blev dræbt og to såret under hændelsen. Politiet kunne ikke få forstærkninger, da de ikke kunne bruge deres helikoptere.

Situationen er så grel, at ordenshånd­hæverne er nødsaget til at bede offentlig­heden om hjælp med alt fra kuglepenne, rengøringsmidler og endda toiletpair, skriver The Guardian. Nogle stationer har ikke engang rindende vand længere.

Intet papir til rapporter

»I marts kom chefen for vores politistation og fortalte mig, at hun ikke engang havde papir til at udfylde rapporter,« fortæller den 81-årige Maria Thereza Sombra, der leder den lokale beboerforening, til avisen The Guardian. »Så dybt er vi sunket. Jeg har aldrig oplevet, at det var så slemt som nu.«

Samtidig med banneret i lufthavnen stod 300 sortklædte betjente foran en regeringsbygning i Rio, hvor der bl.a. på et banner stod, at »Politiets første prioritet er folket – regeringens er OL«.

»Vi oplever en total nedsmeltning,« udtalte en talsmand for politiet ifølge BBC, der også fortæller, hvordan delstatens guvernør, Francisco Dornelles, til den brasilianske avis O Globo sender sorteper videre til regeringen, der har lovet delstaten knap 5,8 milliarder kr. i forbindelse med afholdelsen af OL. Pengene er dog endnu ikke blevet udbetalt, og det er ifølge guvernøren årsagen til del­statens katastrofale tilstand.

Fra OL-kommiteens side afviser man dog, at der vil blive problemer med sikkerheden og gør opmærksom på, at ca. 85.000 politifolk og soldater vil være på vagt under OL, hvilket er dobbelt så mange som under OL i London i 2012.