OL hårdt ramt af politik

Krigen mellem Georgien og Rusland. Religionsfrihed. Flere bomber i Xinjiang provinsen. OL nåede næsten ikke at komme i gang, før de politiske temaer raslede ned over legene. Kineserne, de ved udemærket, at de to ting hænger sammen.

Foto: Larry Downing / Reuters

Hen over weekenden rullede den globale politik ind over De Olympiske Lege med 100 km/t og gjorde Beijing til verdens politiske navle.

Krigen mellem Georgien og Rusland fik i weekenden den amerikanske præsident, George W. Bush, og Ruslands premierminister, Vladimir Putin, til at støde sammen midt under Legene. Senere så man de to stikke hovederne sammen og diskutere situationen i Kaukasus.

Søndag overvejede Georgiens olympiske landshold stadig at trække sig som en konsekvens af konflikten, som man har set det ske så mange gange før i historien. . Og søndag morgen sprang der flere bomber i den oprørske Xinjiang-provins i det vestlige Kina.

Fredag var der middag for de 80-90 statsoverheder, der skulle være med til åbningen af OL samme aften. Det var i Folkets Sal, der ligger på Tiananmen-pladsen i midten af Beijing. Ved hver af bordpladserne i den enorme sal, bag ved en gul serviet, en tallerken, tre vinglas og seks guldknive og –gafler stod et bordkort.

På to af dem stod der George W. Bush og Vladimir Putin. Middagen begyndte med Kinas præsident Hu Jintao, der holdt en tale om OL, og hvordan det fremmer »venskab«, »gensidig forståelse« og »fred.«

Imens sad Putin og Bush få meter fra hinanden og lyttede til talen, mens georgiske og russiske kæmpede fem tusind kilometer fra de pænt dækkede middagsborde i Beijing.

Senere under middagen var det så Bush og Putins tur til selv at støde sammen, i det som den australske premierminister Kevin Rudd i de australske medier har kaldt for en »ophedet« diskussion.

Det var her, at Bush for første gang under OL meget bestemt bad Putin om at stoppe bombningen af Georgien. Det gjorde han igen søndag, hvor han i øvrigt også var til gudstjeneste i Kuanjie Protestantiske Kirke i Beijing. Det var for endnu en gang at stikke til den kinesiske regering.

Denne gang var det ikke for at kritisere menneskerettighederne og manglen på ytringsfrihed, men for at opfordre regeringen til religionsfrihed, som der reelt ikke eksisterer i Kina.

Det var også i går, at to konkurrenter og medaljevindere fra Rusland og Georgien gav hinanden hånden og et par kindkys, for at vise at konflikten derhjemme ikke skulle gå ud over den gode sportsånd i Beijing.

Men som den georgiske medaljevinder sagde: »Den her medalje er vigtig for Georgien, især i disse tider«.

For medaljen er selvfølgelig mere end blot et stykke metal, der er vundet i en sportskonkurrence. Især i hjemlandet.

Især når to af Georgiens olympiske deltagere selv kommer fra Sydossetien, og flere af dem har bekendte eller familie i hæren.

Den kinesiske regering har også selv brugt OL til at gøre politisk hovedrent. De seneste måneder har den ryddet op blandt sine kritikere. De er sat i fængsel, arbejdslejr eller er blevet chikanerede. Det har utallige rapporter fra menneskeretsorganisationer peget på.

Kinas regering har også brugt frygten for terror til at sætte sig endnu hårdere på Xinjiang-provinsen. For nogle måneder siden begyndte regeringen at tale om terrortruslen fra den vestlige provins. Flere sager blev vist frem som beviser, men agerne har været umulige at kontrollere fra uafhængige kilder. Flere udenlandske observatører mener, at det er lokale skærmydsler og forbrydelser, der blive pustet op til at blive stemplede som terror.

Søndag fortsatte urolighederne derovre. Her skød politiet syv personer, som de siger var terrorister, der havde sprunget en eller flere bomber i en lokal politistation og dræbt to betjente.

Sport, OL og politik hører sammen. Det er derfor Kina holder OL. Her taler man om at blive en tiyu daguo. En sportslig supermagt. Kina skal bruge legene som sprængbræt til at blive en moderne supermagt, og de kan ikke hævde at være det, uden også at være en tiyu daguo.

Som Kinas tidligere præsident Jiang Zemin sagde før landet vandt konkurrencen om at holde OL i 2008: »Et succesfuldt bud [på OL] vil højne den indenlandske stabilitet i Kina og skabe økonomisk fremgang«.

Kina har på to dage taget seks guldmedaljer.