OL-faklens rute forkortes

Urolighederne i London og Paris, hvor den olympiske fakkel blev angrebet, har fået myndighederne i San Francisco til at forkorte ruten, hvor faklen senere tirsdag skal igennem. PDF: Se den olympiske fakkels rute her

Foto: Ryan Anson / AFP

Den olympiske fakkel ankommer i skrivende stund til San Francisco, hvor myndighederne frygter en gentagelse af gårsdagens tumultagtige scener, hvor eksiltibetanere og sympatisører i London og Paris fik gjort ”fakkel-stafetten” til et forhindringsløb mellem politi og demonstranter.

Billederne af de tumultagtige scener gik hele dagen mandag verden over til bekymring i både den internationale olympiske komite, IOC og hos de kinesiske værter.

Efter planen skal den olympiske fakkel senere tirsdag sendes rundt i gaderne i San Francisco, bl.a. i byens store Chinatown ad en flere kilometer lang rute.

Men i sidste øjeblik har myndighederne besluttet, at faklen kun skal løbes ad en 9,6 kilometer lang rute ved byens havnefront. Fakkelbæreren får heller ikke lov til at krydse Golden Gate Bridge.

San Francisco har med rette ry for at være mere rebelsk end andre amerikanske storbyer, og har senest lagt asfalt til de hidtil største demonstrationer mod krigen i Irak.

På samme måde som demonstranter forsynede Eiffel Tårnet og Notre Dame med bannere, som fordømmer den kinesiske fremfærd i Tibet, lykkedes det også tre demonstranter i går at hejse anti-kinesiske bannere i Golden Gate Bridge, inden de blev anholdt og bannerne pillet ned.

Stærkt overraskende er de ellers censurerede kinesiske medier også begyndt at vise billeder af faklens problematiske rejse. IOC overvejer i øjeblikket, om faklens rundtur for fremtiden skal begrænses til OL-værtsnationen.