OL-arrangør beklager fremfærd mod journalister

DR-journalist fik smadret sit tv-kamera under en OL-reportage. Nu beklager kinesiske myndighederne ganske usædvanligt de hårdhændede metoder over for pressen.

Tumult opstod, da op mod 50.000 mennesker ville have billet til OL. Flere af de rapporterende medier på pladsen fik en hård medfart af politiet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Peter Parks / AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

DR's korrespondent i Kina, Jan Larsen, troede ikke sine egne øjne, da han modtog søndagsudgaven af Hong Kong-avisen South China Morning Post.

En kinesisk topembedsmand fra de kulturelle aktiviteters departement stod nemlig frem i avisen og beklagede politiets fremfærd mod pressen i fredags, da adskillige medier raporterede fra det afsluttende billetsalg op til OL.

Flere tusinde kinesere havde stået i kø i 36 timer for at få billetter til legene, da kaos brød ud på pladsen foran billetlugerne. Politiet hev blandt andre fat i DR's Jan Larsen og gennede ham håndfast væk fra pladsen, mens hans kameramand blev skubbet, så TV Avisens kamera blev smadret mod jorden.

Jan Larsen, der har været DR's korrespondent i tre år, er overrasket over, at politiet ikke handlede mere køligt i den situation.

»Man er jo vandt til lidt af hvert her i Kina. Men jeg havde aldrig troet, at de kunne finde på sådan noget her lige før OL. Det er en klassisk reaktion fra politiets side at gå efter pressen, men jeg havde regnet med, at de tog fløjlshandskerne på her op til OL,« siger han til Berlingske.dk.

Flere af korrespondent-kollegerne fik en hård medfart af det kinesiske politi, herunder et par journalister fra Hong Kong, der ifølge Jan Larsen nærmest blev stranguleret af ordensmagten.

Helt usædvanligt har OL-arrangørerne nu været ude at beklage politiets fremfærd under det kaotiske billetsalg.

»Vi er meget kede af det, der skete,« siger Zhao Dong Ming, direktør for de kulturelle aktiviteters departement til søndagsudgaven af South China Morning Post.

»Efter denne episode må vi finde en bedre måde at klare tingene på. Politiet må internt arbejde på at forbedre uddannelsen af betjentene,« tilføjer han.

Foreningen af internationale korrespondenter i Kina har nu sat en advokat til at undersøge, om man kan få de kinesiske myndigheder til at erstattede TV Avisens ødelagte kamera.

- Jeg tvivler på, at vi får noget ud af at sætte en advokat på sagen, men det er rart med støtten, siger Jan Larsen, der samtidig kalder det "yderst usædvanligt" at myndighederne på den måde undsiger ordensmagtens adfærd.