Okapien på vej mod udryddelse – og DR Congo ser ikke ud til at kunne redde den

Bestanden af okapier er halveret på under 25 år. Arten står ifølge CNN til udryddelse, fordi DR Congo ikke har hverken ressourcer, evne eller vilje til at gøre noget ved problemet.

Københavns Zoo er et af de steder, man kan se den truede dyreart i levende live. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jan-Philipp Strobel

I slutningen af december gik congoleserne til stemmeurnerne. Det skulle de, efter at deres forhenværende præsident allerede havde siddet to år længere på magten, end landets forfatning foreskriver.

Oppositionskandidaten Felix Tshisekedi vandt valget og indtræder – på trods af beskyldninger for valgsvindel – som landets præsident torsdag.

Udviklingen i DR Congos politiske landskab kan få stor betydning for en meget unik og truet dyreart, skriver CNN.

Lige nord for ækvator i et de områder i Afrika med den største biodiversitet bor et næsten mytologisk pattedyr, som få kender til – og endnu færre har set i levende live.

Den stribede okapi. Dyret beskrives oftest som halvt zebra og halvt giraf, hvilket også stemmer fint overens med dets udseende.

Arten har længe været meget sjælden, den var komplet ukendt i Vesten indtil begyndelsen af det 20. århundrede.

Men årtiers mangelfuld politisk ledelse har ledt frem til en situation, hvor der i praksis ingen kontrol er med landets kostbare naturressourcer – herunder den sjældne okapi.

Bestanden er halveret siden 1995, og der er kun omkring 10.000 tilbage i dag.

Reservat i opløsning

Okapi Wildlife Reserve, der er et reservat i den østlige del af DR Congo, var i mange år den truede arts eneste livline.

Herfra kunne okapier sendes til zoologiske haver rundt omkring i verden med henblik på at sikre artens overlevelse.

Men forholdene omkring reservatet er truede af bevæbnede militser, der huserer på de omkringliggende grusveje.

Ulovlig guld- og diamantminedrift, samt elfenbensjagt finder også sted i nærheden – med stort set ingen straffe til følge.

Okapireservatets hovedkarter, Epulu, er flere gange blevet angrebet af nogle af de bevæbnede militser. Det værste angreb fandt sted i 2012.

100 mennesker blev kidnappet derfra, alle værdigenstande stjålet og bygningerne sat i brand.

Men det er lettere sagt end gjort at få bugt med krybskytteri og ulovlig minedrift i et fattigt land, der mangler regulært arbejde til sine ca. 80 millioner indbyggere, samtidig med at en ny ebola-epidemi altid lurer lige om hjørnet, og infrastrukturen i øvrigt er mindst lige så tvivlsom som landets demokrati.