OK at være fuld og skæv, hvis man passer sit job

Colombianske arbejdsgivere må kun skride ind overfor berusede medarbejdere, hvis branderten påvirker deres indsats, fastslår landets forfatningsdomstol.

At ryge sig skæv, inden man går på arbejde, er ifølge Columbias forfatningsdomstol i orden – hvis ikke du er eksempelvis pilot, hvor det ville udgøre en sikkerhedsrisiko. Arkivfoto: Marie Hald Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For millioner af ansatte verden over begynder arbejdsdagen med en stærk kop kaffe. Ikke mindst i Colombia, hvor den opkvikkende drik er et nationalsymbol. Men har man brug for hårdere stoffer for at komme i gang, er det også i orden, fastslog forfatningsdomstolen i det sydamerikanske land forleden i en opsigtsvækkende afgørelse.

Dommen falder på foranledning af to jurastuderende, der for nogle måneder siden indklagede en paragraf i loven om arbejdsforhold for Colombias højeste retsinstans. Paragraffen, der forbyder ansatte at møde fulde og skæve op på jobbet, strider mod grundlovens regler om lighed for loven og dens særlige beskyttelse af »fysisk eller mentalt svage personer« – i dette tilfælde eksempelvis alkoholikere, argumenterer de studerende.

Forfatningsdomstolen giver dem ret, men med et væsentligt forbehold. Mens et generelt forbud mod brug af rusmidler på arbejdspladsen »ville være et indgreb i privatlivets fred og den personlige frihed« bør det være muligt for arbejdsgiveren at skride ind overfor »eventuelle konsekvenser for den korrekte udførelse af arbejdet«. Med andre ord. Har man drukket så mange Águila-pilsnere eller sniffet så mange baner kokain, at man er ude af stand fungere normalt, går den ikke.

Dommerne understreger også, at den liberale alkohol og rusmiddelpolitik ikke bør omfatte professioner, hvor det ville »udgøre en sikkerhedsrisiko for den ansatte, hans arbejdskammerater eller tredjemand«. De nævner piloter og bygningsarbejdere som oplagte eksempler, men fastslår samtidig med henvisning til en amerikanske undersøgelse, at »moderat brug af narkotika ikke har nogen negative konsekvenser for udførelsen af enkelt og repetitivt arbejde«.

Måske endda en fordel

Eksperter, som den colombianske avis El Tiem-po har talt med, tilføjer, at en lille en eller en »fed« måske ligefrem kan være befordrende for arbejdsprocessen i visse kreative erhverv. De advarer imidlertid om, at der mangler klare regler for, hvordan dommen skal føres ud i livet på arbejdspladserne.

Hvem skal eksempelvis vurdere, hvor mange øl der må kyles ned, før det går ud over »den korrekte udførelse af arbejdet«? Bliver det op til arbejdsgiveren alene, er festen givetvis hurtigt slut.

»Jeg har svært ved at forestille mig ret mange situationer, hvor virkningen af alkohol og narkotika ikke påvirker den ansattes indsats,« siger Bruce Mac Master, der er formand for den colombianske arbejdsgiverforening Andi, til El Tiempo.

Martin Tønner er Berlingskes korrespondent i Sydeuropa.