Og verdens smukkeste land er ...

Skotland er blevet kåret til verdens smukkeste land. Resultatet bliver af skotterne modtaget med en blanding af selvtilfredshed og manglende overraskelse.

Walking through Glen Nevis in Scotland Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere nordiske lande er i top 20, men førstepladsen på listen over verdens smukkeste lande går til Skotland. Den populære rejseguide Rough Guide har bedt sine læsere om at stemme på, hvilket land er det smukkeste.

Ifølge en artikel i avisen The Guardian bliver resultatet modtaget i Skotland med en »dejlig blanding af selvtilfredshed og mangel på overraskelse«.

Artiklens (skotske) forfatter bemærker i øvrigt, at skotterne slet ikke har tid til at hovere over, at rivalerne fra England kun kom på en syvendeplads. Skotterne har nemlig for travlt med at beundre deres smukke slotte og landets vilde natur til at bruge tid på den slags »smålig rivalisering«.

På andenpladsen over verdens smukkeste lande kommer Canada efterfulgt af New Zealand.

VisitScotland, Skotlands nationale turismeorganisation, hilser kåringen velkommen.

»Vi er lykkelige over, at Skotland har modtaget denne bemærkelsesværdige hyldest fra Rough Guides læsere, men det er selvfølgelig ikke en overraskelse for nogen, der har oplevet vores vidunderlige land,« siger Malcolm Roughland, direktør i VisitScotland, i avisen The Scotsman.

»Fra vores ærefrygtindgydende landskaber til vores bemærkelsesværdige historiske seværdigheder, til vores livlige, men smukke bymidter – Skotland tager pusten fra folk,« tilføjer han beskedent.

Han fremhæver, at VisitScotlands seneste kampagne, The Spirit of Scotland, var baseret på tilbagemeldinger fra besøgende, der fortæller, at de oplever en helt særlig stemning, når de er i landet.

»Der er noget anderledes ved Skotland, som de ikke kan opleve nogen andre steder i verden,« siger Malcolm Roughead.

Han glæder sig til at modtage endnu flere besøgende fra hele verden, men opfordrer både besøgende og beboere til at respektere Skotlands natur og gøre, hvad de kan, for at beskytte og bevare den.

Blandt Skotlands største turistattraktioner er byerne Edinburgh og Glasgow, dets mange søer, heriblandt Loch Lomond og Loch Ness, og dalen Glen Nevis, hvor scener i film som »Braveheart« og »Harry Potter«-serien er optaget, og hvorfra man kan se Storbritanniens højeste bjerg, Ben Nevis (1.345 meter).

Flere nordiske lande har opnået en plads i top 20, og særligt islændingene kan være tilfredse. Landet med de varme kilder og det dramatiske vulkanlandskab ligger på en ottendeplads.

Finland ligger på en fjortendeplads, og bliver i Rough Guide kaldt et af Europas mest gådefulde lande.

Norge ligger på en syttendeplads, og Rough Guide fremhæver her både midnatssol, nordlys, vandfald og takkede bjergtoppe.

Danmark er intet sted at finde på listen, men vi kan trods alt trøste os med, at svenskerne heller ikke har sneget sig ind i top 20.