Og så satte de sig ned over for hinanden i Det Hvide Hus

Trump var torsdag til sit første møde i Det Hvide Hus med Barack og Michelle Obama som værter.

Arkivfoto. Traditionen tro blev den valgte præsident, Donald Trump, modtaget i Det Hvide Hus, som skal være hans bolig de kommende fire år, når præsident Barack Obamas periode udløber 20. januar. Fold sammen
Læs mere
Foto: MICHAEL REYNOLDS

Traditionen tro blev den valgte præsident, Donald Trump, modtaget i Det Hvide Hus, som skal være hans bolig de kommende fire år, når præsident Barack Obamas periode udløber 20. januar. Besøget var ikke blot et høflighedsbesøg, men også et første møde mellem en nuværende og en kommende præsident, hvor det drejer sig om, at overgangen til en ny præsident kommer til at gå så gnidningsløst som muligt.

»Jeg har aldrig mødt præsident Obama før, og mødet kunne sagtens have varet meget længere«, sagde Trump i en for ham usædvanlig ydmyg facon efter mødet, der varede i halvanden time.

De to personer talte pænt til hinanden, hvad man også forventede, og ved en fælles pressekonference var det tydeligt, at hverdagen er begyndt med Trump som valgt præsident. Trump sagde, at Obama og han havde haft et godt møde, og Obama understregede, at ud over indenrigs- og udenrigspolitik havde de to talt om »igangværende sager«, som skal klares efter indsættelsen af Donald Trump i januar.

»Det drejer sig om at få så gnidningsfri en overgang som overhovedet muligt,« sagde Obama.

Det er afgørende, at Trumps overgangshold, som ledes af New Jerseys guvernør, Chris Christie, i de kommende to måneder arbejder tæt sammen med Obamas hold, og at også USAs kommende førstedame, Melania Trump, får så hurtig en start som overhovedet muligt.

Hendes job som førstedame bliver også vigtig. Hun tilbragte det meste af mødet i selskab med Michelle Obama, som har været en populær førstedame med mange opgaver, der gav genlyd i debatten i USA. Bl. a. opgaven at bekæmpe fedme blandt børn og unge og slå et slag for at de unge også spiser grønsager, hvad der ikke er en selvfølge alle steder i USA.

Melania Trumps rolle

Hvad der bliver Melania Trumps rolle, ved man ikke endnu. Folk gætter på, at hun får en lidt mere klassisk rolle på samme måde som Jacqueline Kennedy havde. Under alle omstændigheder skal hun leve op til en Michelle Obama, som i øjeblikket oplever en helt uset popularitet, og Melania Trump siges at beundre hende og mener, at hun er en af de bedste førstedamer, USA har set.

Det sidste har hun dog holdt mund med på det seneste. Hun har i det hele taget holdt en lav profil efter sin optræden ved Republikanernes konvent, hvor hun holdt en tale, der delvis var skrevet af efter en tale, Michelle Obama havde holdt for en del år siden.

Hun siges at være genert og tilbageholdende, men har på det seneste åbnet for, at en af de ting, hun vil kaste sig over, er mobning på internettet. Det vil være relevant at sætte fokus på, fordi hun har en søn på ti år, der netop er i den alder, hvor man kan finde på at mobbe hinanden.

Da hun sagde det, vakte det morskab, fordi Donald Trump er kendt for at sende barske twitter-beskeder ud, inden han går i seng, men hun har faktisk kritiseret Trump for at bruge twitter for meget.

Trump skal nu til at lægge sin strategi for de første 100 dage i Det Hvide Hus både indenrigs- og udenrigspolitisk.

Kristian Mouritzen er Berlingskes korrespondent i USA