Officielt: Hillary Clinton stiller op som præsidentkandidat

Den tidligere udenrigsminister vil endnu engang forsøge at indtage Det Hvide Hus i Washington. Det bekræfter hun selv søndag efter måneders forlydender om hendes kommende kandidatur for Demokraterne.

Nu er det officielt: Hillary Clinton stiller op som præsidentkandidat. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOSHUA LOTT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Amerikanernes tidligere førstedame og udenrigsminister Hillary Clinton bekræfter søndag det, der længe har været en offentlig hemmelighed: At hun stiller op som Demokraternes præsidentkandidat med ambitionen om at vinde præsidentvalget i november 2016.

»Jeg stiller op til præsidentvalget,« lyder de længe ventede ord fra Hillary Clinton i en video, der i løbet af ingen tid er blevet delt på alle sociale medier.

»Jeg håber, I vil gøre mig selskab på denne rejse,« tilføjer den nyudklækkede præsidentkandidat.

Kort før videoen blev offentliggjort, afslørede Clintons toprådgiver, John Podesta, i en mail til Hillarys støtter, at kampagnen bliver skudt i gang med en officiel begivenhed næste måned, skriver New York Times.

Op til weekenden har verdenspressen svirret med forlydender om, at Hillary Clinton ville offentliggøre sit kandidatur netop søndag. Det fik lørdag journalister til at spørge USAs nuværende præsident, Barack Obama, hvad han mener om Hillary Clinton som præsident.

Selvom de to politikere var modstandere, da Demokraternes præsidentkandidat skulle vælges i 2008, havde Obama kun rosende ord til overs for sin tidligere udenrigsminister.

»Hun var en formidabel kandidat i 2008, hun var en god støtte for mig ved midtvejsvalget, hun var en fremragende udenrigsminister, hun er min ven. Jeg er sikker på, hun kan blive fremragende præsident,« lød ordene fra Obama.

I’m running for president. Everyday Americans need a champion. And I want to be that champion. -Hhttp://hillaryclinton.com/join/

Posted by Hillary Clinton on 12. april 2015

De politiske modstandere har også reageret på Hillary Clintons præsidentambitioner. Den republikanske præsidentkandidat Rand Paul udtalte tidligere søndag, at Clintons tid som udenrigsminister skaber tvivl om hendes kvalifikationer i embedet. Han henviser blandt andet til hendes håndtering af angrebet på det amerikanske konsulat i Benghazi i Libyen, hvor Libyen efterfølgende anklagede amerikanske soldater for at have krænket landets suverænitet.

Hillary Clinton blev i 1992 præsidentfrue og førstedame, da hendes mand, Bill Clinton, vandt præsidentvalget. I 2000 blev hun valgt ind i det amerikanske senat for demokraterne i New York. Otte år senere trak hun sig som præsidentkandidat efter en lang kampagne og støttede i stedet officielt Barack Obama. Året efter udpegede Obama hende til udenrigsminister - en post, hun besad frem til 2013, hvor hun trak sig efter en blodprop.

Se videoen, hvor Hillary Clinton annoncerer sit kandidatur: