Østtysk plejehjem genskaber DDR for demente beboere

Saltede agurker og gamle scootere fra DDR bringer minderne frem hos beboerne på plejehjemmet Alexa i Dresden. DDR-nostalgi som hukommelsesterapi er en stor succes

Foto: JOHN MACDOUGALL. På plejehjemmet Alexa i Dresden kan demente beboere genopleve DDR-fortiden i et særligt ’erindrings-værelse’.
Læs mere
Fold sammen

BERLIN:  Det var ikke blot den socialistiske drøm, men en hel verden, der gik under, da Berlin-muren faldt i 1989.

Derfor har lederen af plejehjemmet Alexa i den østtyske by Dresden indrettet et særligt erindringsrum, hvor demente beboere, der har levet det meste af deres liv i DDR, nu kan genopleve de tabte tider ved hjælp af velkendte varemærker og stemninger

Hver dag liner adskillige beboere op for at besøge Alexas DDR-rum, hvor beboere kan slynge sig i østtyske møbler og ’shoppe’ mærker fra den hedengangne østtyske supermarkedskæde Kaufhalle.

»Fra første dag har værelset været en stor succes«, forklarer plejehjemslederen Günter Wolfram til AP. »De er meget lykkelige over at genkende ting fra gamle dage. De føler sig øjeblikkeligt veltilpas«.

Scootere og agurker
I den tyske biografsucces ’Goodbye Lenin’ forsøger en velmenende søn at skåne sin moder, der faldt i koma før murens fald, for sandheden om DDR-regimets bortgang. I stedet kæmper sønnen for opretholde illusionen om DDR-regimets fortsatte eksistens for sin moder. Blandt andet ved at forsyne hende med den populære DDR-spise, saltede agurker fra Spreewald.

Det er dog ikke ’Goodbye Lenin’, der har givet Wolfram ideen til DDR-stuen på plejehjemmet i Dresden. I stedet skulle der et tilfælde til, før han opdagede, at DDR-nostalgi kan have en virkningsfuld og positiv effekt på plejehjemmets demente beboere. For et par år siden lod Wolfram nemlig plejehjemmets fjernsynsstue dekorere af en veteranscooter af mærket Troll, der var yderst populær i DDR i midten af tresserne.

»I stedet for at følge med i filmen, blev de helt vildt begejstrede over motorcyklen. Pludselig kunne de huske, hvor tændingsnøglen sidder, og de fortalte med strålende øjne om udflugter til Østersøen på deres egne Trolls for mange år siden – det var fantastisk«, siger Wolfram til AP.

Skjulte erindringer
Selvom korttidshukommelsen ofte er særdeles svækket hos de demente, kan velkendte objekter og stemninger vækker skjulte erindringer, der i visse tilfælde endda kan føre til bedring af den dementes livskvalitet, forklarer gerontolog Herlind Megges til AP.

»Hukommelsesterapi bliver ofte brugt på demente, fordi den netop aktiverer noget, som stadig er der og fungerer udmærket«, siger Megges.  »Det er vigtigt for de mennesker, der ikke trives i denne verden, der ikke svarer til deres erindring, at der eksisterer et miljø, hvor de føler sig tilpas.«

Noget tyder på, at efterspørgslen på DDR-minder også er stor i det øvrige Tyskland. Ventelisten på plejehjemmet Alexa er for længst overtegnet, meddeler AP.

Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Tyskland