Østrigsk valgfarce: Defekte konvolutter kan udskyde omvalg

Uregelmæssigheder og manglende klister kan føre til udskydelse af østrigsk præsidentvalg. Eventuel ny valgdato ventes at ligge før jul.

Alexander Van der Bellen afgiver sin stemme den 22. maj. Foto: Roland Schlager Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I maj blev den knappe valgsejr til den østrigske præsidentkandidat Alexander van der Bellen kendt ugyldig af forfatningsdomstolen i Wien efter valgtekniske uregelmæssigheder. Nu kan noget så banalt som konvolutter uden tilstrækkeligt klister ende med at udskyde det afgørende omvalg, der var planlagt til at finde sted 2. oktober.

Fredag bekræftede det østrigske indenrigsministerium, at omvalget, der igen står mellem Norbert Hofer fra højrepartiet FPÖ og Alexander van der Bellen fra de Grønne, efter alt at dømme må udskydes på grund af en række »tekniske problemer« med brevstemmerne.

I flere tilfælde har officielle valgkonvolutter med udfyldte stemmesedler nemlig vist sig at åbne sig efter afsendelse. Dermed bliver stemmerne ugyldige. Den østrigske indenrigsminister, Wolfgang Sobotka, fra det konservative ÖVP har bedt jurister om at vurdere behovet for et omvalg.

»Hvis det ikke er muligt at gennemføre en ordentlig afholdelse af valget på grund af en øjensynlig produktionsfejl, er det min opgave som valgmyndighedens øverst ansvarlige omgående at undersøge muligheden for at udskyde valget,« sagde indenrigsministeren fredag til avisen Kurier.

Undskyldning til østrigerne

Ender den østrigske regering med at måtte udskyde omvalget, vil det blot være det seneste absurde kapitel i et særdeles kaotisk valgforløb.

I maj vandt den grønne kandidat, Alexander van der Bellen, en snæver sejr med godt 31.000 stemmer mere end sin modkandidat, Norbert Hofer, fra højrepartiet FPÖ. I juli erklærede forfatningsdomstolen i Wien imidlertid van der Bellens valgsejr for ugyldig, fordi et stort antal brevstemmer under stemmeoptællingen blev åbnet for tidligt af de valgtilforordnede og dermed teoretisk set gav mulighed for stemmefusk. Dommerne understregede ved samme lejlighed, at der ikke var tegn på svindel eller manipulation med brevstemmerne.

Hvis den østrigske regering vurderer, at det er nødvendigt at udskyde omvalget, skal østrigerne ifølge avisen Der Standard i stedet til valgurnerne i perioden mellem 13. november og 11. december i år. I mellemtiden har indenrigsministeren påtaget sig ansvaret for det absurde forløb.

»Jeg kan kun undskylde de tekniske utilstrækkeligheder over for den østrigske befolkning,, siger Wolfgang Sobotka til avisen Kurier.