Østrigsk politi ransagede Lego-butik på grund af maskeret figur efter burkaforbud

Efter Østrig har indført et forbud mod burkaer, er landets myndigheder blevet kastet ud i nogle mærkværdige dilemmaer. Nu er turen kommet til en Ninja-figur i en Lego-butik.

En Lego-butik blev fredag udsat for en ransagning af østrigsk politi, som havde fået en henvendelse om en overtrædelse af Østrigs burkaforbud. Synderen var en ninja-legomand. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: WOLFGANG RATTAY

En ransagning fandt fredag sted i en Lego-butik i Wien foranlediget af landets nye burkaforbud.

Politiet mødte op, fordi de havde modtaget en klage om, at en person overtrådte forbuddet. Der var imidlertid ikke tale om en person klædt i burka, men derimod om en kvinde klædt ud som en Lego-ninja. Det skriver mediet Kronen Zeitung.

Der blev ikke uddelt bøder til kvinden i kostumet, da hun valgte at tage dragtens hoved af. På Twitter meddelte politiet, at de valgte at se igennem fingre med lovovertrædelsen, da det skete i forbindelse med hendes arbejde.

Det gjorde de til gengæld ikke, da en mand tidligere på måneden var klædt ud i et hajkostume for et PR-bureau. Manden ville ikke tage dragtens hoved af, og blev som konsekvens tildelt en bøde på 150 euro svarende til 1.116 kr.

PR-bureauet, som var ansvarlig for maskotten, har senere udtalt, at de godt var bevidste om, at det kunne skabe konflikt, men at det var en tilsigtet del af deres markedsføring.

Østrig vedtog i maj i år den skærpede lov mod burkaklædte kvinder. Forslaget blev stemt igennem af et socialdemokratisk-konservativt flertal i det østrigske Nationalråd.

Loven, som er et forbud mod tilsløring og forsøger at være religiøst netural, har dog efter vedtagelsen set flere eksempler på overtrædelser af mere bizarre tilsnit.

Eksemplet Lego-ninjaen kommer næsten to uger efter en episode med en kaninmaskot for det østrigske parlament.

Den store bebrillede kanin ved navn Lesko måtte holde inde med at få taget billeder og hilse på børn, da Østrigs politi skred til handling. Der blev ikke givet en bøde, men episoden fik formanden for Østrigs politiforbund, Hermann Greylinger, til at beskrive loven som »uopretholdelig« overfor mediet OE24 ifølge det tyske medie Deutsche Welle.