Østrigs vicekansler går af efter videoskandale

Der er bebudet to vigtige erklæringer lørdag aften. Den ene fra Østrigs kansler, og den anden fra præsidenten.

REUTERS/Leonhard Foeger Fold sammen
Læs mere
Foto: LEONHARD FOEGER

To vigtige erklæringer er bebudet lørdag aften i Østrig, efter vicekansler, Heinz-Christian Strache fra Frihedspartiet (FPÖ), tidligere på dagen meddelte, at han træder tilbage.

En talsmand for Sebastian Kurz oplyser ifølge østrigsk tv, at kansleren vil fremsætte en erklæring klokken 19.45 dansk tid.

Kort efter - klokken 20.35 - vil præsident Alexander van der Bellen udsende en erklæring. Det skriver det østrigske nyhedsbureau, APA.

Der er intet oplyst om, hvad de to mænd ønsker at meddele. Men der er heftige spekulationer om, at Kurz vil udskrive valg til afholdelse i efteråret som følge af skandalen.

»Jeg har indgivet min opsigelse som Østrigs vicekansler til kansler Kurz, og han accepterede beslutningen,« sagde en tydeligt berørt Strache tidligere på eftermiddagen.

Her konstaterede han, at han har været udsat for et »målrettet politisk attentat«, skriver dpa.

Som Berlingske tidligere har beskrevet, blev skandalen udløst af en hemmelig videooptagelse fra Ibiza, der viste to toppolitikere under et møde med en stenrig russisk kvinde i et luksuriøst sommerhus. I flere timer diskuterede de, hvordan kvinden kunne omgå partistøttelove og donnere store summer penge til partiet.

Til gengæld ville politikerne hjælpe kvinden med statslige kontrakter og overtagelse af en af landets største aviser.

Den ene af politikerne var formanden for Frihedspartiet, FPÖ. Heinz Christian Strache, der nu har meldt sin afgang.

Videoen blev fredag aften offentliggjort af de tyske medier, »Der Spiegel« og avisen »Süddeutsche«, og Heinz Christian Strache trak sig kort efter på en pressekonference lørdag.

»Jeg har indgivet min opsigelse som Østrigs vicekansler til kansler Kurz, og han accepterede beslutningen«, siger en tydeligt berørt Strache i den tv-transmitterede udtalelse.

Strache fastholder dog, at han ikke har brudt nogen love, men han erkender, at der er tale om det, han betegner som en »ekstremt pinlig og fordrukken sag«.

Han mener, at han er »offer for et målrettet politisk angreb«, hvor ukendte personer har brugt ulovlige midler i form af en skjult videooptagelse for at fælde ham, skriver nyhedsbureauet AFP.

Han tilføjer, at han har valgt at træde tilbage for at undgå at forårsage yderligere skade mod Østrigs regering.

Frihedspartiet indgår i koalitionsregering med kansler Sebastian Kurz' konservative parti, ÖVP.

Den skandaleramte Strache afløses af transportminister Norbert Hofer, der både bliver ny vicekansler og ny partileder i Frihedspartiet.