Østrigs præsident: »Lad alle kvinder bære tørklæde - som danskerne bar jødestjerner under besættelsen«

Den østrigske præsident Alexander Van der Bellen er kommet i modvind for at sige, at alle kvinder burde bære tørklæde.

Alexander van der Bellen. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANTHONY ANEX
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er en dristig beslutning at trække nazi-kortet i østrigsk politik, og præsident Alexander Van der Bellen har endda kombineret det med en frimodig udtalelse om hovedtørklæder og islamofobi.

Det har bragt den nyslåede præsident ind i et politisk stormvejr, som endnu ikke har lagt sig.

Stormvejret begyndte, da Van der Bellen var til et møde med studerende i den Europæiske Unions hus i Wien i mandags. Han blev spurgt om et omstridt burka- og niqabforbud, som er vedtaget af den østrigske koalitionsregering mellem socialdemokrater og konservative.

Van der Bellen, som tidligere var medlem af De Grønne, men nu beskriver sig som uafhængig »centrumliberal«, sagde til eleverne:

»Det er nu engang min mening, at kvinder selv må bestemme, hvordan de klæder sig ... Men det kan komme så vidt med den galloperende islamofobi, at vi må bede alle kvinder bære tørklæde i solidaritet med dem, der bærer det af religiøse årsager,« lød udtalelsen ifølge Salzburger Nachrichten

Hele mødet med de unge mennesker er lagt ud som video af EU-Kommissionen. Bemærkningerne om tørklæder og jødestjerner starter 21 minutter inde.

https://www.facebook.com/ekoesterreich/videos/1252414298141539/

Mødet med skoleeleverne blev optaget på TV og vist tirsdag på ÖRF i en udsendelse, der markerede Van der Bellens 100 dage på posten.

Den kontroversielle udmelding om tørklæder, som Van der Bellen senere forklarede var ment som en »pædagogisk stramning« til den unge målgruppe, førte til talrige historier om Van der Bellens »Kopftuch-Sager« - tørklæde-bemærkning.

Og det hjælper bestemt ikke, at Van der Bellen fulgte sin tørklædebemærkning op med den forklaring, at østrigske kvinder skulle bære tørklæde på samme måde, som danskerne bar Davidsstjerner på tøjet i sympati med jøderne under den tyske besættelse af Danmark.

»Kopftuch-Sager: Van der Bellen zog auch NS-Vergleich« - Van der Bellen sammenlignede også med Nazierne, skrev Die Presse.

»Præsidentens udtalelse er en beskæmmende  bagatellisering af nazisterne,« sagde Heinz-Christian Strache, leder af FPÔ, Frihedspartiet ifølge Heute. FPÖs kandidat Norbert Hofer led et beskæmmende nederlag i præsidentvalget til Van der Bellen.

Van der Bellen i denne uge på Østrigsk TV for at forklare sig yderligere, og hans stab har brugt sociale medier flittigt i den forløbne uge: