Østrigs partier enige om oktobervalg

Det indvandringskritiske Frihedsparti står til at blive landets største. De har en opbakning på 30 procent.

Østrigs udenrigsminister, den 30-årige Sebastian Kurz (tv.) blev søndag ny partileder i det konservative folkeparti (ÖVP). Han ses her sammen med den socialdemokratiske kansler, Christian Kern. Reuters/Leonhard Foeger Fold sammen
Læs mere

Østrigs politiske partier er enige om at udskrive parlamentsvalg, der skal holdes den 15. oktober. Det skriver Reuters med henvisning til kilder i partiet De Grønne.

Højrefløjens indvandringskritiske Frihedsparti (FPÖ) håber på at kunne udnytte en føring i meningsmålingerne til efteråret. De er indstillet på valg. Partiet står til at blive det største i det nye parlament med omkring 30 procent af stemmerne.

Østrigs udenrigsminister, den 30-årige Sebastian Kurz, blev søndag ny partileder i det konservative folkeparti (ÖVP). Han opfordrede også til valg. Det skete, efter at han havde skabt vrede i det socialdemokratiske parti ved at bryde en koalition med partiet.

Koalitionen brød sammen efter måneders interne skænderier i de to regeringspartier.

Den østrigske regering begyndte at vakle, da den konservative vicekansler Reinhold Mitterlehner onsdag overraskende meddelte, at han træder tilbage fra posten. Samtidig gav han titlen som formand for ÖVP fra sig, og det har skabt uro på Østrigs politiske scene.

Reinhold Mitterlehner trak sig, da det ikke lykkedes ham at knuse intern splid og spekulationer om det konservative ÖVP-partis fremtidige lederskab. Det er nu løst med Kurz.

Efter planen skulle Østrigs vælgere først til valg i efteråret 2018.

Frihedspartiet ligger kun lige foran SPÖ i meningsmålingerne.

De konservative ligger på en fjern tredjeplads, men nogle analyser peger i retning af, at den unge 30-årige partileder kan få partiet til at stige kraftigt i meningsmålingerne.

/ritzau/Reuters