Østrigs højrefløj triumferer efter beskidt valgkamp

Søndagens valg i Østrig blev en triumf for den konservative Sebastian Kurz. Med højrepartiet FPÖ som partner kan Kurz skærpe fronten mellem Berlin og EUs indvandringskritiske lande.

Østrigs højrefløj triumferer efter beskidt valgkamp / AFP PHOTO / APA / ROLAND SCHLAGER / Austria OUT Fold sammen
Læs mere
Foto: ROLAND SCHLAGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Østrig træder et afgørende skridt mod højre. Sådan lyder den umiddelbare konklusion efter de første prognoser kort før avisens deadline ved søndagens valg i Østrig.

Valget, der hovedsageligt har drejet sig om migration og indvandring, blev et nederlag for den socialdemokratiske kansler, Christian Kern, og en klar sejr for den konservative kanslerkandidat og udenrigsminister, Sebastian Kurz, der har ført en stærk og effektiv valgkamp for en stram udlændingepolitik.

Efter valg er Sebastian Kurz Østrigs absolutte politiske superstjerne. Med sin selvsikre og ungdommelig fremtoning er den blot 31-årige Kurz populær blandt vælgerne, hvoraf 30,5 pct. ifølge prognoserne satte kryds ved ÖVP – en betragtelig fremgang på 6,5 pct. til det konservative parti.

Sebastian Kurz har gjort sig bemærket som kritiker af Angela Merkels flygtningepolitik og ønsker blandt andet at skære i sociale ydelser til uberettigede asylansøgere, og han var også den drivende kraft bag Østrigs burkaforbud, der trådte i kraft tidligere på måneden.

Højrekoalitionsregering i sigte

Søndagens valg bør vække stærk bekymring hos det traditionsrige socialdemokrati SPÖ, der med 26,2 pct. af stemmerne ifølge prognoserne må sande, at partiet ikke kan holde fast i regeringsmagten. Socialdemokraterne og den detroniserede kansler Kern har ført en rodet og resigneret valgkamp, der har været skæmmet af en række skandaler omkring den korruptionsfængslede PR-rådgiver Tal Silberstein.

Dermed er kortene lagt til rette for en regering mellem Kurz’ ÖVP og det islam- og indvandringskritiske højreparti FPÖ. FPÖ og partiformand Heinz-Christian Strache, der først på aftenen i går stod til 26,8 pct. af stemmerne, har under valgkampen advaret de østrigske vælgere om truslen fra islamister og masseindvandring. Det har resulteret i et fremragende valgresultat, der bringer mindelser om partiets storhedstid i begyndelsen af nullerne.

I 1999 fik FPÖ under den daværende partiformand Jörg Haider 26,9 pct. af stemmerne og dannede derefter regering med netop det konservative ÖVP.

Højrepartiet er med andre ord tilbage på sporet efter nederlaget ved præsidentvalg i december 2016, da den grønne præsidentkandidat, Alexander van der Bellen, besejrede Norbert Hofer fra FPÖ. Valgsejren til den grønne kandidat blev udlagt som et nederlag for det nationalkonservative parti.

I flere europæiske hovedstæder vil nyheden om det østrigske valg skabe både forhåbninger og frygt for et opgør med Berlins asylpolitiske linje. Med Kurz som kansler i en regering med FPÖ vil Østrig sandsynligvis indtage en mere selvstændig rolle i den fortsatte strid mellem EU og lande som Polen og Ungarn, hvor modstanden mod en aftale om kvotefordeling af asylansøgere er stor.

Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Berlin