Østrig vedtager burkaforbud

Mens Østrig indstiller sig på nyvalg, har regeringen i Wien indledt valgkampen med ny burkalov. Fremover skal burkaklædte kvinder regne med bødestraf i Østrig.

Et nyt integrationsudspil skal gøre det strafbart at bære burka i Østrig. Integration og islam står højt på dagsordenen for de østrigske vælgere, der skal til nyvalg til oktober Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP PHOTO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: Burkaer og anden islamisk tildækning af kvinders ansigt hører ikke hjemme i det offentlige rum i Østrig.

Sådan lyder det krystalklare budskab fra Østrigs socialdemokratisk-konservative regering, der med en ny integrationslov skærper konsekvenserne for kvinder, der bærer burka eller anden ansigtstilsløring på. Fremover skal kvinder med tilsløret ansigt i det offentlige rum kunne straffes med bøder på op til 150 euro,

Burka-forbuddet, der tirsdag aften blev vedtaget af et socialdemokratisk-konservativt flertal i det østrigske Nationalråd, omfatter foruden heldækkende klædedragter som eksempelvis en burka, også beklædningsgenstande som slør, der dækker bærerens ansigt. Samtidig vil regeringen gøre det vanskeligere at uddele koraner ved offentlige aktioner.

Det er dog ikke kun burkaer og gratis koraner, der ifølge regeringen i Wien hæmmer integrationen i Østrig.

Udspillet forpligter nemlig også flygtninge, der er blevet anerkendt i Østrig efter 2015, til at gennemgå et integrationsforløb af et års varighed.

Kursusdeltagerne skal efter planen undervises i tysk og modtage et kursus i østrigske værdier. Asylansøgere fra lande med høje anerkendelseskvoter skal i visse tilfælde også forpligtes til at deltage i det etårige integrationsforløb.

Endelig vil regeringen i Wien gøre det muligt at tvinge asylberettigede personer til at udføre almennyttigt arbejde. Hvis asylansøgere modsætter sig eller på anden måde nægter at udføre arbejdet, kan de fremover regne med reducerede sociale ydelser.

»Kun på den måde kan folk optjene respekt i majoritetssamfundet,« siger udenrigs- og integrationsminister Sebastian Kurz ifølge Die Welt.

Integration på dagsordenen

Integrationsloven fra Østrigs socialdemokratisk-konservative regering kommer blot en enkelt dag efter udskrivningen af nyvalg d. 15. oktober i år.

Som nyvalgt formand for Østrigs konservative ÖVP har udenrigsminister Sebastian Kurz efter længere tids samarbejdsvanskeligheder mellem de to regeringspartier ikke ønsket at fortsætte koalitionen med den socialdemokratiske kansler Christian Kern.

Meget tyder på, at den østrigske valgkamp vil komme til at handle om asylpolitik og Østrigs forhold til EU. En nylig undersøgelse fra analyseinstituttet GfK bekræfter, at østrigerne betragter integration som tidens vigtigste politiske tema.

I undersøgelsen med 1000 deltagere svarede 73 pct. af de adspurgte østrigere, at de bekymrer sig om udbredelsen af radikal islam i Østrig. Tilsvarende svarede 73 pct., at de er bekymret for manglende integration af flygtninge og indvandrere i østrigske skoler og arbejdspladser. 72 pct. af de adspurgte nærede desuden bekymring for yderligere tilstrømning fra asylansøgere og migranter, skriver avisen Der Standard.

Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Tyskland