Østrig styrer mod valg i oktober

Politisk uro i Østrig kan gavne Frihedspartiet, men de konservative håber at tiltrække vælgere med ny leder.

Den 30-årige Sebastian Kurz har overtaget posten som ny konservativ partileder i Østrig. Analyser peger på, at det kan give partiet medvind forud for det kommende valg. Reuters/Leonhard Foeger Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lederne af Østrigs politiske partier ser mandag ud til at være tæt på enighed om at holde valg i utide i oktober.

Det er et valg, som det indvandringskritiske Frihedsparti (FPÖ) håber at kunne bruge til at omsætte de gode meningsmålinger til flere mandater.

Søndag overtog udenrigsminister Sebastian Kurz posten som partiformand i det konservative ÖVP og lagde straks op til, at der skal være valg i efteråret.

ÖVP og det socialdemokratiske SPÖ har regeret sammen i en stor koalition. Det er den, som nu synes at være på vej til at bryde sammen efter måneders interne skænderier i regeringen.

Den østrigske regering begyndte at vakle, da den konservative vicekansler Reinhold Mitterlehner onsdag overraskende meddelte, at han træder tilbage fra posten.

Samtidig gav han titlen som formand for ÖVP fra sig, og det har skabt uro på Østrigs politiske scene.

Den politiske uro kan måske komme Frihedspartiet til gavn. Partiet står til rundt regnet 30 procents opbakning i meningsmålingerne og ligger dermed lige foran SPÖ.

De konservative ligger på en fjern tredjeplads, men nogle analyser peger i retning af, at den nye 30-årige partileder i ÖVP kan få partiet til at stige kraftigt i meningsmålingerne.

Sebastian Kurz skriver mandag på Twitter, at han støtter et forslag fra oppositionspartierne om at holde valg enten 8. eller 15. oktober.

En talsmand for SPÖ siger, at socialdemokraterne også bakker op om denne plan.