Østrig: Græsk euroexit er »nærmest uundgåeligt«

Den østrigske finansminister har svært ved at se Grækenland forblive i eurosamarbejdet. Frankrigs premierminister opfordrer grækerne til at vende tilbage til forhandlingsbordet.

Grækerne står i kø for at trække deres penge ud af banken. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARKO DJURICA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EU: Det er »nærmest uundgåeligt«, at Grækenland må forlade eurosamarbejdet.

Så kontant er meldingen fra Østrigs finansminister, Hans Jörg Schelling, efter eurogruppen og Grækenland de seneste par døgn har talt sig endnu længere væk fra hinanden.

Finansministeren siger ifølge Reuters til den østrigske avis Die Presse, at et græsk farvel til euroen er langt værre for Grækenland end for resten af eurogruppen.

»Konsekvenserne for eurolandene er ikke nær så slemme som for Grækenland. Det er klart, at et land skal under ingen omstændigheder kunne afpresse Europa-Kommissionen og eurolandene,« siger han med henvisning til den græske regerings opførsel.

Et flertal i det græske parlament stemte natten til søndag stemt ja til, at der holdes en folkeafstemning 5. juli. Her skal grækerne stemme ja eller nej til et udspil fra de internationale kreditorer om betingelserne for fortsatte lån til Grækenland.

Kreditorerne ønsker vidtgående reformer af det græske samfund, herunder senere tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet og højere moms. Den græske premierminister, Alexis Tsipras, kaldte under debatten i parlamentet kreditorernes forslag for »fornærmende« over for det græske folk.

Folkeafstemningen afholdes efter den deadline, der udløber på tirsdag, hvor det hidtidige støtteprogram for Grækenland udløber. Derfor havde den græske regering bedt om udsættelse af denne deadline. Men det blev lørdag afvist af eurogruppens finansministre.

Den franske premierminister, Manuel Valls, opfordrer søndag grækerne til at vende tilbage til forhandlingsbordet. Han siger ifølge Reuters til avisen Le Monde, at hvis grækerne stemmer nej ved folkeafstemningen, er der en reel risiko for, at landet må forlade eurosamarbejdet.

»En aftale er stadig mulig. Derfor opfordrer jeg den græske regering til at vende tilbage til forhandlingsbordet. Jeg kan ikke affinde mig med, at Grækenland forlader eurozonen. Vi skal finde en løsning,« siger Manuel Valls ifølge Reuters.

Søndag mødes styrelsesrådet i Den Europæiske Centralbank (ECB) for at tage stilling til, om man fortsat vil tillade den græske centralbank at stille nødfinansiering til rådighed for de græske banker. Hvis svaret er nej, vil det med stor sandsynlighed være lig med et græsk exit fra euroen.