Østrig følger Danmark med asylstramninger

Ikke kun i Danmark skal asylansøgere nu vente tre år på familiesammenføring: Østrig strammer asylreglerne for at sende et budskab til både potentielle asylansøgere og landets egen befolkning.

Reinhold Mitterlehner, Østrigs vicekansler og ÖVP-partiformand: Det her er både et signal til østrigerne og til asylansøgerne. Foto: Heinz-Peter Bader/Reuters Fold sammen
Læs mere
Foto: HEINZ-PETER BADER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: Både hjemlige og udenlandske medier og menneskerettighedsorganisationer har de seneste dage været på banen med hård kritik af den danske regerings seneste asylstramninger.

I mellemtiden er den østrigske regering fulgt i Danmarks fodspor med en drastisk stramning af familiesammenføringsreglerne for asylansøgere. Tirsdag vedtog den østrigske regering endegyldigt en række nye regler, som den østrigske avis Der Standard omtaler som »en af de strengeste asyllove i Europa«.

Blandt andet skal asylansøgere med subsidiær beskyttelse i Østrig fremover vente mindst tre år på at få familiemedlemmer til landet. Derudover skal ansøgere også påvise, at de kan forsørge familiemedlemmer. Stramningerne, der har været på tegnebrættet siden november sidste år, vil først og fremmest ramme afghanere, der udgør den største flygtningegruppe i Østrig.

Samtidig har Østrigs regering, der består af en koalition mellem socialdemokrater og det konservative ÖVP, valgt at indføre »tidsbegrænset asyl« for flygtninge med subsidiær beskyttelsesstatus. Med de nye regler skal myndigheder årligt efterprøve den politiske og sikkerhedsmæssige situation i de vigtigste oprindelseslande, mens asylansøgeres enkeltsager skal vurderes hvert tredje år. Hvis ikke enkeltpersoner risikerer liv og lemmer i hjemlandet, kan der blive tale om hjemsendelse.

I november sidste år udtalte den østrigske kansler Werner Faymann imidlertid, at stramningerne skal tydeliggøre, at »asyl er noget midlertidigt«.

Menneskerettighedsorganisationen Caritas i Østrig fastholder imidlertid, at stramninger vil have negativ indvirkning på integrationen af asylansøgere.

Et dobbelt budskab

Ikke desto mindre fortsætter den østrigske regering, der indtil for nylig hørte til kansler Angela Merkels tætteste allierede i bestræbelserne på en europæisk løsning, kursen mod yderligere stramninger.

For nylig indførte Østrig loft på det årlige antal asylansøgere, som landet er villig til at tage imod i de kommende år. I 2015 tog Østrig 90.000 asylansøgere, mens den østrigske regering kun vil give plads til 37.500 asylansøgere i 2016.

Sandsynligvis vil antallet af asylansøgere i Østrig allerede nå loftet til maj i år. Hvordan Østrig skal kunne afvise øvrige asylansøgere uden at overskride internationale konventioner, er indtil videre usikkert. Regeringen har dog nedsat hele to kommissioner, der skal afklare det juridiske manøvrerum.

Østrigs vicekansler og ÖVP-partiformand Reinhold Mitterlehner siger ifølge Der Standard, at de nye asylstramninger sigter til at sende et dobbelt budskab:

På den ene side vil regering klargøre over for den østrigske befolkning, at man agter at vende tilbage til en håndhævelse af gældende asylret – og på den anden side vil de østrigske politikere sende et signal til asylansøgere om, at der med Reinhold Mitterlehners ord eksisterer »en vis risiko for at blive sendt tilbage«.