Østrig barsler med ny regering

Efter tre måneders forhandlinger får Østrig i denne uge en ny regering. Kansler bliver socialdemokraten Alfred Gusenbauer, men det borgerlige ÖVP får halvdelen af ministerposterne.

Lederen af Østrigs socialdemokratiske parti, SPÖ, Alfred Gusenbauer gestikulerer under et pressemøde med formanden for det store borgerlige parti, ÖVP, kansler Wolfgang Schüssel (til venstre) efter koalitionsforhandlingerne i Wien i går. Foto: Herwig Prammer/Reuters Fold sammen
Læs mere

Tre måneder efter parlamentsvalget enedes Østrigs førende, politiske partier i går om en ny regering. Det bliver en koalition mellem socialdemokraternes SPÖ og de borgerliges ÖVP. Forbundskansler bliver Alfred Gusenbauer, den første socialdemokrat i embedet siden Viktor Klima måtte træde tilbage i 2000.

Det er ikke usædvanligt, at regeringsdannelser i Østrig - som i Tyskland - tager lang tid. Det gik ikke hurtigere for syv år siden, men forhandlingerne mellem Gusenbauer og den hidtidige kansler Wolfgang Schüssel (ÖVP) har været særligt drøje. Der var et par store knaster - købet af 18 jagerfly til et milliardbeløb, som SPÖ finder er overflødigt, og studiegebyret på 363 euro (2.700 kr.) pr. semester indført af ÖVP mod SPÖs stemmer. Enigheden er opnået ved, at jagerflyene er udeladt af koalitionsaftalen på 177 sider. Studiegebyret bevares, men kan frafaldes, hvis en studerende påtager sig almennyttigt arbejde.

Personlig modvilje
Den brede regering betyder, at Østrig vender tilbage til den koalitionsform, som har præget landet i store dele af efterkrigstiden. Det blev afbrudt, da Schüssel optog medlemmer af det daværende FPÖ - Jörg Haiders protestbevægelse - i kabinettet. Siden har SPÖ været uden større, national indflydelse.

Der er ikke den store forskel mellem socialdemokrater og borgerlige, men af hensyn til vælgerne, og partiernes muligheder for at få kanslerposten, har man måttet lade, som om det modsatte var tilfældet ved hvert eneste valg.

Personlig modvilje mellem Gusenbauer og Schüssel har gjort det ekstra svært i denne omgang. Til sidst måtte Østrigs præsident Heinz Fischer skrue bissen på og sætte torsdag som sidste frist for regeringsudnævnelsen. Denne frist overholdes lige akkurat.

SPÖ og ÖVP får hver ti ministre. SPÖ tildeles, udover kanslerembedet, bl.a. forsvarsministeriet, der får til opgave at finde en løsning på jagerflyproblemet. ÖVP besætter udenrigsministeriet. Navne offentliggøres først i dag eller i morgen. Det er således endnu ikke klart, om Schüssel, der er formand for ÖVP, fortsætter i den nye regering, eksempelvis som vicekansler.