Østeuropæere i spidsen for ny indvandring

Arbejdstagere fra Central- og Østeuropa har forlængst overhalet de tidligere indvandrere fra Nordafrika og Tyrkiet, når det gælder immigration til Vesteuropa.

Arbejdstagere fra Østeuropa har overhalet indvandrere fra Mellemøsten og Nordafrika i de gamle EU-lande. Fold sammen
Læs mere

Indvandringen til det »gamle« EU fra de nye medlemslande i Central- og Østeuropa er gået langt hurtigere end forventet, viser en ny rapport.

Efterspørgslen på billig og kvalificeret arbejdskraft har betydet, at polakker og rumænere i stor grad rykker ind i de job, der tidligere blev besat af arbejdskraft fra de nordafrikanske lande og Tyrkiet, viser en ny rapport fra finansvirksomheden Goldman Sachs.

Den fastslår, at polakker og rumænere nu er de to vigtigste indvandringsgrupper til de vesteuropæiske lande. Polakkerne tager især til de nordeuropæiske lande, hvor de udgør den klart vigtigste indvandrergruppe i både Tyskland og Storbritannien, mens rumænerne søger til Sydeuropa, hvor de er den vigtigste indvandrergruppe i Italien og Spanien.

Ifølge undersøgelsen er Vesteuropa blevet et mere attraktivt mål for indvandrere end USA, idet det gamle EU siden århundredskiftet har oplevet en indvandring på godt otte millioner mennesker: svarende til en netto-forøgelse på 0,5 procent af befolkningen.

Hovedparten heraf er kommet fra de nye medlemslande i Cenntral- og Østeuropa, men indvandrere fra Marokko og Algeriet fylder stadig pænt i landskabet; især i Frankrig.

Rapporten fra Goldman Sachs konkluderer, at indvandringen i de seneste år har været til fordel for de vesteuropæiske økonomier, idet det har givet en strøm af billig arbejdskraft i servicesektoren.

Men det slås samtidig også fast, at en fortsat høj indvandring af billig arbejdskraft kan føre til problemer med de lavest lønnede i Vesteuropa, der langsomt vil blive afgrænset ud fra deres stillinger.

De europæiske regeringer må derfor tænke over, hvordan de i fremtiden vil sørge for at bevare en levestandard for deres lavest lønnede, hedder det i rapporten.