Ølgigant sender Super Bowl-stikpille til Trump

Der er Super Bowl i aften og det amerikanske øl-mærke Budweisers reklame til pausen kredser om immigration. Et tema, der i disse dage bliver diskuteret intensivt i USA.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Super Bowl-reklamen hedder ”Born the hard way”. Bag den står øl-producenten Budweiser og reklamen for de verdenskendte amerikanske øl fortæller historien om grundlæggeren - den unge Adolphus Busch, der 1857 forlader Tyskland for at prøve lykken i St. Louis.

Når højdepunktet i amerikansk fodbold  - den årlige afslutning på den professionelle liga NFL - ruller hen over skærmene, vil reklamen ramme lige ned i den højspændte debat om immigration, der i denne tid præger USA oven på præsident Trumps indrejseforbud for borgere fra syv forskellige lande.

Ifølge det amerikanske medie The Atlantic handler reklamen om, hvordan Busch overvinder både en hård sørejse over Atlanten og de immigrant-fjendske amerikanere. Han fastholder drømmen om at brygge det tyske øl, der for de tyske indvandrere fungerede både som kulturelt bindeled og økonomisk grundlag for livet i USA.

En scene i reklamen viser blandt andet, hvordan Busch bliver konfronteret af en bande amerikanere, der møder ham med tilråb som ”Du er ikke ønsket her!”.

I dag er Budweiser-øl en integreret del af amerikansk kultur og netop i aften vil seerne blive mindet om, hvordan ølkulturen er et produkt af de tyske indvandrers iværksætteri, skriver The Atlantic.

Reklamerne i pauserne til det årlige Super Bowl er blandt de dyreste i verden og bliver set af millioner af seere. Budweiser-reklamen er dog ikke helt historisk korrekt og øl-producenten har overset nogle historiske detaljer så som at Busch først bryggede øl flere år efter sin ankomst til USA, lyder analysen fra The Atlantic.

Men Busch var en af de 950,000 tyske immigranter, der kom til USA i løbet af 1850erne. Og mange af dem tjente penge som øl-bryggere.