Økonomisk strid spænder ben for EU og Kinas klimaerklæring

USA begår fejl med Parisaftalen, lyder der fra EU og Kina. Men de to parter enes ikke om forventet erklæring.

Kinas premierminister Li Keqiang (midt), formand for EU-Kommissionen, Jean Claude Juncker (venstre) og EU-præsident Donald Tusk (højre). Fold sammen
Læs mere
Foto: EMMANUEL DUNAND

En årelang strid om Kinas status som markedsøkonomi forpurrer en stort anlagt erklæring, der blandt andet skulle understrege EU's og Kinas fælles forpligtelser i kampen mod global opvarmning.

En EU-embedsmand fortæller fredag efter det afsluttede topmøde mellem de to parter, at Kina og EU ikke har kunnet enes om den samlede fælles erklæring, der var forberedt. Et stor delerklæring var ellers dedikeret klimaet.

Kun enkelte delerklæringer blev underskrevet - men ikke om klima.

Der var angiveligt enighed om formuleringerne om klimaet, men striden om handel har overskygget enigheden.

Den bunder i, at EU ikke vil anerkende prisdannelsen på det kinesiske marked og give Kina status som markedsøkonomi.

På et fælles pressemødet efter topmødet lød det ellers fra EU-præsident Donald Tusk, at Kina og EU stepper op i en fælles indsats mod global opvarmning

»Vi er overbevist om, at gårsdagens beslutning er en stor fejl (Trumps beslutning om at trække USA ud af Paris-klimaaftalen, red.). Større end ikke at ratificere Kyoto-aftalen.«

»Samarbejdet vil fortsætte med eller uden USA,« sagde han.

Parterne blev adskillige timer forsinket til mødet med pressen.

Ifølge Tusk skyldtes det dog ikke et dårligt udfald af topmødet - tværtimod.

»Dette var det mest lovende EU-Kina møde i vores historie,« sagde Tusk.

Men striden mellem de to parter var altså stor nok til at blokere for en fælles erklæring, som medier i dagevis har rapporteret var klar til at blive sendt ud.

Allerede inden topmødet gjorde formand for EU-Kommissionen, Jean Claude Juncker, det dog klart, at der er uenigheder, når det kommer til handel.

EU mener, at Kina dumper priser på markedet for stålproduktion, og samtidig oplever europæiske virksomheder, at det er for svært at investere i Kina.

Et emne, der i stort omfang blev affejet af den kinesiske premierminister, Li Keqiang, inden mødet.

Efter topmødet lød det da også fra Juncker, at man endnu ikke er enige.

»Vi var i stand til at nærme os, men vi er der ikke endnu,« sagde han. Men det blev ikke meddelt, at den store erklæring var gået i vasken.

/ritzau/