Øko-terror sender 80.000 på flugt: Hundredevis af påsatte brande

Palæstinensere menes at stå bag adskillige hundrede skovbrande i Israel de seneste dage. Flere end 80.000 israelere er blevet evakueret, flere end 100 er såret.

Langvarig tørke gør, at de påsatte brande udvikler sig voldsomt, som her i storbyen Haifa. Foto: Gil Eliyahu / JiniPix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Israelske politikere kalder det allerede for en ny form for palæstinensisk terror. Øko-terror.

I løbet af de seneste fire dage er flere end 600 huse blevet brændt af i Israels tredjestørste by, Haifa, og i en række mindre byer i de nordlige og centrale dele af landet. Flere end 80.000 borgere er blevet evakueret, og omkring 100 israelere er blevet såret i mange hundrede skovbrande.

»Det er ganske enkelt terror,« siger Sharren Haskel fra det regerende Likudparti.

»Målet er at ødelægge så meget som muligt så hurtigt som muligt. Lige meget hvad eller hvem det er,« lyder det fra den israelske politiker.

Sikkerhedstjenesten Shin Bet har indledt en undersøgelse af brandene for at finde ud af, om der er tale om planlagte angreb eller mere spontan brandstiftelse. Sikkerhedstjenesten er ikke i tvivl om, at størstedelen af brandene er påsatte.

Det israelske politi har på nuværende tidspunkt arresteret 12 palæstinensere og israelske arabere for brandstiftelse. Optagelser fra overvågningskameraer viser tydeligt, hvordan grupper af palæstinensere sætter ild til træer og marker flere steder på Vestbredden og i Israel.

Brandstiftere kan miste statsborgerskab

En af de 12 anholdte er, ifølge israelske medier, søn til en af lederne i Israels Islamiske Bevægelse.

Han er anholdt for at opfordre til brandstiftelse på sin Facebook-side.

Israels indenrigsminister, Aryeh Deri, undersøger i øjeblikket muligheden for at fratage brandstifterne statsborgerskab i de tilfælde, hvor der er tale om israelsk-arabiske brandstiftere.

»Jeg støtter annullering af statsborgerskab, fordi jeg ikke mener, der er plads til personer, som forsøger at myrde civile af nationalistiske årsager,« siger Aryeh Deri til dagbladet Yedioth Aharonot.

Ved Jerusalem, der har store skovområder vest for byen, lykkedes det torsdag nat at slukke to brande. Den ene meget tæt på en tankstation ved hovedvejen mellem Jerusalem og Tel Aviv.

Der er næsten ikke faldet regn i Israel de seneste seks måneder, og med de seneste dages hårde vindstød, er marker og skovområder særdeles brandfarlige.