Øjenvidner til angreb i Sri Lanka fortæller om død og kaos: »Folk græder. De er uforstående. Vi fatter ikke, hvad der er sket«

Danskere i Sri Lanka fortæller om trykbølger, kaos og afrevne lemmer, efter utallige bombeeksplosioner har ramt landet søndag. En af dem er danske Henrik Melder, der bor på Sri Lanka og var tæt på en af eksplosionerne.

Srilankanske sikkerhedsstyrker og politi arbejder ved Zion Kirke efter en eksplosion i Batticaloa i den østlige del af Sri Lanka 21. april 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: LAKRUWAN WANNIARACHCHI/AFP/RITZAU SCANPIX
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske Henrik Melder har boet i Sri Lanka i seks år, og han var få hundrede meter fra en af de bombeeksplosioner, der ramte kirker og hoteller i og omkring hovedstaden Colombo påskedag.

Henrik Melder var på vej mod kirken St. Anthony's Kirke i Kochcikade, Colombo, med sin srilankanske kone, da en bombe eksploderde ved kirken.

»Vi var omkring 5-600 meter fra kirken, da bomben gik af. Jeg tænkte: Der er fandeme noget galt her. Først kunne vi mærke trykbølgen i bilen, så kunne vi høre braget, og så sagde jeg til min kone: »Så vender vi bare om«, og min kone sagde: »Ja, det kan du fandeme tro, vi gør«. Og så var det bare hjem i en fart,« fortæller han over telefonen.

Der er meldinger om over 200 dræbte - heraf mindst 35 udlændinge, samt hundredvis af sårede efter otte bombeangreb på Sri Lanka søndag morgen og formiddag, skriver Ritzau. Eksplosionerne har været rettet mod katolske kirker og luksushoteller især i og omkring hovedstaden Colombo.

Udenrigsministeriets Borgerservice oplyser, at der er forlydender om danskere blandt de dræbte og sårede, men det er endnu ikke bekræftet.

»Der er ingen, der forstår det«

Henrik Melder er krigsveteran fra Balkan, og han var hurtigt klar over, at noget var alvorlig galt.

»Man kunne mærke trykket i bilen. Nu har jeg været i Bosnien, så jeg ved godt, hvordan sådan en sprængning føles. Så vi kunne med det samme sige, at det var en bombe, der var gået af,« siger han.

Henrik Melder fortæller, at befolkningen er meget berørt af angrebene.

»Folk græder. De er uforstående. Vi fatter ikke, hvad der er sket og hvorfor det er sket. Der er ingen, der forstår det,« siger han. Hans egen svigerfamilie er blevet ofre for ulykken iSt. Anthony's Kirke. Et familiemedlem til hans srilankanske kone mistede sine to børn på to og fem år i bombeangrebet. Selv har han brugt hele dagen på at kontakte danskere i området, og fået hjulpet dem, som vil hjem, mod en lufthavn.

»Hvad skal man sige… Nu sidder jeg og er lidt træt, og har grædt meget i dag,« siger den tidligere militærmand ved firetiden lokal tid. Bomben i den lokale kirke gik af lidt i ni.

Fire danske kvinder på ferie i hovedstaden

Danske Marie Louise Gimm på 20 år befinder sig også i hovedstaden Colombo. Hun bor på hotellet Golden Pier City med tre veninder. De var lige vågnet, da de hørte et brag, fortæller hun til DR. Da de fire danske kvinder bevægede sig ud på gaden for at finde et sted at spise morgenmad, gik alvoren op for dem.

»Der var kaos i gaden med mennesker overalt og ambulancer, der kom kørende til stedet. Flere af de lokale pegede ned ad gaden og sagde, der havde været en eksplosion, og at mange var døde,« siger hun til DR og tilføjer: »Nogle af dem sagde, at der lå afrevne lemmer som ben på gaden dernede, og at vi bare kunne gå derned.«

De unge kvinder valgte dog i stedet at gå tilbage på deres hotel. Marie Louise Gimm fortæller, at der er bevæbnet militær og politi i gaden.

Danske Halvor Hansen og hans kone opholdt sig også i hovedstaden, da de hørte en eksplosion få hundrede meter væk søndag morgen, mens de spiste morgenmad på deres hotel, skriver Ritzau.

»Vi kunne høre nogle gevaldige brag fra vores hotel, der ligger i centrum. Umiddelbart efter hørte vi udrykningskøretøjer rykke ud, og det hele blev spærret af. Det var virkelig voldsomt,« siger Halvor Hansen til Ritzau.

De fulgte mediernes dækning af sagen og besluttede hurtigt at pakke deres tasker og køre 50 kilometer sydpå, hvor der ikke har været angreb.

De dødeligste angreb siden borgerkrigen

Myndighederne i Sri Lanka har indført et udgangsforbud med øjeblikkelig virkning. Det er uklart, hvornår det vil blive ophævet. Samtidig har landets regering lukket alle større sociale medier og beskedtjenester. Det skriver Reuters.

Sri Lankas minister for økonomiske reformer og offentlig fordeling, Harsha de Silva, skriver i et tweet, at han har besøgt to af de ramte steder, hvor han har set mange dræbte.

»Frygtelige scener. Jeg så mange kropsdele spredt ud over det hele. Redningsmandskab arbejder på fuld kraft alle steder,« skriver han.

Angrebene i Sri Lanka er de dødeligste, siden landets borgerkrig fra 1983 til 2009 mellem myndighederne og tamilske separatister. Henrik Melder frygter, at det er muslimske kræfter, der står bag, for så får muslimerne det ikke let. Muslimer betragtes som gæster i landet, forklarer han, og »befolkningen kan være nådesløs« overfor muslimerne. Det er sket før, at muslimer er blevet frosset ude af samfundet, at der er blevet sat ild til deres forretninger og børnene smidt ud af skolerne, fortæller han.

»Landet har været igennem så meget, du drømmer ikke om det,« siger Henrik Melder inden han lægger på.

I øjeblikket er fire rejsende i Sri Lanka med Spies Rejser. Kommunikationschef Lisbeth Nedergaard for rejsebureauet melder at ingen af de rejsende er i nærheden af hovedstaden, og er ikke personligt berørt af angrebet. Spies Rejser opfordrer sin gæster på Sri Lanka til at følge Udenrigsministeriets anvisninger.