Øjenvidner i London hørte chaufføren råbe: »Jeg vil dræbe alle muslimer«

Føreren af en hvid varevogn, der natten til mandag kørte ind i en menneskemængde foran en moské i London, råbte ifølge øjenvidner, at han ville dræbe muslimer.

En mand er erklæret død, efter at en menneskemængde natten til mandag er blevet ramt af en varevogn i Tottenham-området i den nordlige del af London. / AFP PHOTO / Tolga AKMEN Fold sammen
Læs mere
Foto: TOLGA AKMEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Jeg vil dræbe muslimer.«

Sådan råbte den 48-årige fører af en hvid varevogn ifølge et øjenvidne, inden han ved midnatstid natten til mandag kørte ind i en menneskemængde foran en moské ved Finsbury Park i det nordlige London. Det skriver The Guardian.

Øjenvidnet ønsker at være anonym.

Beretningen bekræftes af en øjenvidneberetning i Buzz Feed News. Mediet skriver, at en mand ved navn Abdulrahman Saleh Alamoudi var til stede ved angrebet, og at han fortæller, at varevognen kom kørende mod dem, og at mindst ti personer blev sårede. Bagefter forsøgte chaufføren at stikke af, men de lykkedes for to af Abdulrahman Saleh Alamoudis venner at få fat i ham og tilbageholde ham, indtil politiet kom.

»Han råbte inden da - jeg vil dræbe alle muslimer. Han slog vildt omkring sig,« siger han.

Ved det, som Storbritanniens premierminister Theresa May kalder et »potentielt terrorangreb« og Londons borgmester, Sadiq Khan, kalder et »forfærdeligt terrorangreb«, blev ti personer sårede, mens en person har mistet livet. Den person, som mistede livet, lå dog allerede på jorden og fik førstehjælp, da angrebet skete, så det er endnu uvist, om han blev dræbt ved angrebet.

Politiets talsmand udtaler på et pressemøde, at hændelsen har alle kendetegnene for et terrorangreb. Alle ofre for angrebet er muslimer, og føreren af varevognen er blevet anholdt mistænkt for mord. Føreren er ligesom de sårede blevet kørt til hospitalet for at blive undersøgt. Han vil desuden gennemgå en mentalundersøgelse.

Det Muslimske Råd i Storbritannien har efter angrebet efterlyst øget beskyttelse af muslimer ved moskéer og generel handling for at håndtere »stigningen i hadforbrydelser gennem mange år« samt den »voldsomt foruroligende stigning i islamofobi«, udtaler rådets generalsekretær, Harun Khan i en meddelelse.

Londons anti-terrorpoliti efterforsker hændelsen, der fandt sted uden for moskéen efter bøn i forbindelse med ramadanen.

Storbritannien har de seneste måneder været ramt af flere terrorangreb. I marts påkørte en mand flere fodgængere på Westminster Bridge, hvorefter han knivdræbte en betjent ved det britiske parlament i London. I maj blev 22 personer dræbt, da en selvmordsterrorist sprængte en bombe ved en koncert med Ariana Grande i Manchester. Og i begyndelsen af juni blev otte personer dræbt, da tre formodede islamister først kørte fodgængere ned på London Bridge og bagefter angreb tilfældige personer med knive på Borough Market i London.

Terrororganisationen Islamisk Stat (IS) har hævdet at stå bag flere af angrebene. Nu bruges nattens angreb på muslimer til at opildne flere islamister til at kæmpe. En blog, der støtter IS, lyder:

»Åh, muslimer, I bliver nødt til at vågne op, krigen begynder i jeres egne gader«, skriver The Guardian.