Øjenvidne: Kaos omkring eksplosionsramt metro

Berlingskes korrespondent i Moskva beretter, at folk stadig strømmer op af metroen, og at der er blodige forbindinger overalt.

Foto: ALEXANDER NATRUSKIN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De sårede efter morgenens to terroraktioner er efterhånden bragt til behandlinger på byens hospitaler, men ved Park Kultury-metrostation er der stadig tykt af mennesker, politi, journalister og ambulancefolk, fortæller Simon Kruse, Berlingske Tidendes korrespondent i Moskva.

Ved metroens udgang flyder det med blodpletter og blodige gazeforbindinger fra de - formentlig - mange sårede. En ældre kvinde græder og skriger efter sin familie, der befandt sig i metroen på eksplosionstidspunktet. En politimand sørger for, at hun bliver taget med til et hospital for at få vished om sin families skæbne.

Billeder: Billeder fra morgenens eksplosioner

De russiske myndigheder har nu lukket den linje, som begge de bomberamte stationer, Park Kultury og Lubyenka, ligger på, den såkaldte Ring-linje. Lukningen kan medføre trafikalt kaos i byen, hvor syv millionermennesker dagligt benytter metrosystemet.

Ifølge Christian Reeh, som er en anden dansker i Moskva, brød mobilnettet i byen sammen kort efter eksplosionerne, hvilket medførte frustration hos mennesker, der ikke kunne komme i kontakt med deres pårørende.

Borgmester: Kvindelige selvmordsbombere

Berlingskes korrespondent har for kort tid siden overværet en improviseret pressekonference med Moskvas borgmester, Yuri Luzhkov.

Luzhkov siger, at angrebet på metroen er udført af to kvindelige selvmordsbombere, der "med vilje" har udløst bomberne, mens togene holdt ved station, så så mange ofre som muligt kunne blive ramt.

Borgmesteren siger desuden, at hver selvmordsbomber formentlig har haft to-tre kilo sprængstof på sig.

I konflikten mellem tjetjenske oprørere og Rusland har kvindelige selvmordsbombere og aktivister spillet en central rolle. De omtales undertiden som "sorte enker" - kvinder, der har mistet deres mand eller øvrige familie i konflikten og derfor hævner sig ad den vej.