Øjenvidne i Manchester: »Der var børn og teenagere, der bare lå der og skreg«

Videoer optaget med mobiltelefoner kort efter Ariana Grande-koncerten mandag aften i Manchester viser teenagere flygte i panik efter en eksplosion nær udgangen. 22 meldes dræbt, herunder flere børn.

Koncertgængere kort efter eksplosionen ved Manchester Arena. Foto: STRINGER/Scanpix 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Blandt de mange fans, der mandag aften var til koncert med Ariana Grande i Manchester, var en stor del børn og unge teenagere.

Nogle var ledsaget af ældre familiemedlemmer, forældre eller søskende, og andre var til koncerten i grupper med jævnaldrende.

Det fremgår blandt andet af flere af de meddelelser fra pårørende, som i øjeblikket bliver delt på sociale medier under hashtagget #manchestermissing.

En af de søgende forældre er moderen til teenageren Olivia Campbell, som ikke er set siden eksplosionen og den efterfølgende tumult. Moderen fortæller til BBC Radio 5, at både familie, venner og frivillige leder efter hende.

»Hun er en 15-årig pige, og hun er derude alene, for hendes ven er blevet fundet. Hvis nogen ser hende, så bed hende ringe hjem, hun kan mit telefonnummer,« fortæller den fortvivlede moder grådkvalt i radioen:

»Der er ikke noget tegn fra hende nogen steder«.

Et vidne, Andy James, fortæller til CNN, at han hørte eksplosionen og tog flugten ud af arenaen med sin 9-årige bror i favnen, skrigende fans og tumult omkring ham:

»Lyden rungede i mit bryst«.

Eksplosionen ved spillestedet fandt sted omkring klokken 23:30 dansk tid og dræbte mindst 22 personer. Politiet i Manchester bekræfter, at flere af ofrene er børn. Politiet oplyser, at det var en selvmordsbomber, der udløste eksplosionen.

Et andet øjenvidne, Kiera Dawber, beskriver i flere medier gerningsstedet kort efter eksplosionen.

»Der var kroppe spredt omkring alle steder… Det var kaos. Der var mindst 20 eller 30 mennesker på gulvet, nogle af dem kunne man se med det samme, at de var bare, bare døde,« siger Kiera Dawber.

En koncertdeltager har optaget en video inde fra Manchester Arena på det tidspunkt, hvor bomben eksploderer.

Koncerten er egentligt slut, og folk er på vej ud fra arenaen. Ingen skynder sig, og på stolerækkerne venter flere teenagepiger tilsyneladende på, køen ved udgangene bliver mindre.

Musikken i højtalerne bliver afbrudt af et tungt brag. Og så kommer skrigende.

Andre videoer fra den tragiske afslutning på Ariana Grandes koncert i Manchester optaget kort efter eksplosionen viser gæster på vej ud af arenaen i panikkens efterdønninger. Over højtaleranlægget forsøger en stemme at bringe ro over situationen:

»Tag jer god tid og forlad bygningen ... Tak fordi I kom og havde en god tid her i aften, mange tak, gå langsomt, ingen grund til at løbe, forlad bygningen«.

Et andet sted i bygningen viser en optagelse fra en trappe nær udgangen koncertgængere løbe skrigende væk, mens en gruppe ventende forældre spejder efter kendte ansigter i flokken.

BBC har samlet en række øjenvidneberetninger fra Manchester. Her beskriver én, hvordan han så mennesker »indsmurt i blod og alvorligt såret«, da han løb ind for at finde sin kone.

»Der var børn og teenagere, der bare lå der og skreg,« siger han.

En anden person på stedet, Gary Leeds, fortæller, at han så et lysglimt og hørte et brag.

»Jeg vendte mig rundt mod min kone og sagde til hende, at jeg var nødt til at ligge ned. Hun har et sår i maveregionen og muligvis et brækket ben. Jeg har et sår i min fod. Jeg er overrasket over at være sluppet så let,« siger han.

Andre vidner beskriver ifølge BBC, at de så møtrikker og bolte ligge på gulvet.

Den amerikanske popstjerne Ariana Grande var i England som en del af hendes Dangerous Woman-tour, som hun efter eksplosionen i Manchester har valgt at aflyse, rapporterer flere medier.