Øjenvidne: Folk sprang ud af ballon i 7. sals højde

Flere chokerede turister overværede ballon-dødsulykken, der fandt sted tidlig tirsdag morgen uden for turistdestinationen Luxor i Egypten.

Ballonen brød tilsyneladende i brand, da den ramte en højspændingsledning i godt 300 meters højde. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Folk sprang ud af ballonen i en højde svarende til syvende etage, fortæller turisten Cherry Tohamy til BBC.

Hun var ligesom flere andre turister på en tidlig ballontur tirsdag morgen over det populære turistmål Kongernes Dal ved Luxor i Egypten, da hun hørte en eksplosion og så flammer fra en ballon over den, som hun befandt sig i.

- Vores pilot fortalte os, at ballonen havde ramt en højspændingsledning, og at det førte til en eksplosion om bord, fortæller Cherry Tohamy, der er egypter bosat i Kuwait.

Ifølge internationale medier var 21 personer om bord på ballonen, da den forulykkede. De første meldinger lød på, at 19 personer blev dræbt ved ulykken, men det tal er nu nedjusteret. Ballonens pilot samt to britiske passagerer er i live og indlagt med svære kvæstelser på hospitalet. To af personerne har blandt andet flere knoglebrud, da de sprang ud af ballonens kurv, før den ramte jorden.

IføIge CNN er dødstallet indtil videre opgjort til 14, men da fire personer savnes i forbindelse med ulykken, vil dødstallet måske stige. 19 af ballonens 21 passagerer var turister, hvoraf ni kom fra Hong Kong, mens fire kom fra Japan. Tre briter, to franskmænd og én ungarer skulle også have været blandt passagerne.

Efter gaseksplosionen i luftballonen, faldt den til jorden fra 3-400 meters højde og landede i en mark med sukkerrør. Én passager samt luftballonens pilot overlevede styrtet, men blev svært kvæstet. De er begge bragt til hospitalet.

Den britiske fotograf Christopher Michel oplevede også ulykken fra nært hold. Han fløj ligesom Cherry Tohamy med en anden af de otte luftballoner, der blev sendt op ved Luxor tirsdag morgen, da han hørte eksplosionen.

- Vi var lige ved at lande ... vi var på vej ned på en øde mark udenfor Luxor. Vi hørte en eksplosion bag os, og jeg så mig tilbage og så masser af røg, fortæller han til Sky News.

Christopher Michel tilføjer, at han ikke øjeblikkeligt var klar over, at røgen kom fra en ballon, da de var omgivet af så mange balloner.

- Men så så vi udtrykket hos vores pilot, og han sagde, at sådan noget ikke var sket i lang tid, fortæller han.

Til Daily Mail fortæller Christopher Michel desuden, at han ikke selv så, hvordan ballonen kom ned, men at han antager, at den faldt.

- Det er en rigtig tragedie, og alle er virkelig chokeret, siger han.

Luxor er populært blandt turister, der besøger Egypten grundet byens mange historiske seværdigheder. Ballonudflugter er en yndet måde at se de mange templer og ruiner på, og Kongernes Dal, hvor mange faraoer er begravet, er særlig populær.

Tirsdagens ulykke er dog langt fra den første af sin slags. Tilbage i 2009 var der i årets første måneder fem ulykker med luftballoner, hvoraf tre var alvorlige.  Værst var det, da 16 personer kom til skade, da en luftballon styrtede ned i april 2009. Et dansk par var med luftballonen, men slap uskadt.

Dengang blev flyveturene over Kongernes Dal suspenderet i et halvt år, mens man strammede op på sikkerheden.

Tirsdagens ulykke er den værste ballonulykke siden 1989, hvor 13 personer blev dræbt, da to luftballoner kolliderede i Australien.