Øh, guvernør var ikke på natursti, men i Argentina

Hans folk sagde, at den forsvundne guvernør Mark Sanford gik på naturstien Appalachian Trails, og at han elskede natur og ensomhed. Nu viser det sig, at han var i Buenos Aires. "Løgn, løgn, løgn," siger kritiker.

Foto: Jonathan Ernst / Reuters

SANTA FE:
Den forsvundne guvernør er dukket op, og - mindre korrektion:
Han var ikke ude at gå på naturstien Appalachian Trail, som hans folk sagde. Han hikede ikke op og ned ad bjergskråningerne i det østlige USA.

Nej, han var i Buenos Aires. Buenos Aires i Argentina.

Guvernør Mark Sanford har oplyst, at han vil holde en pressekonference i dag klokken 20 dansk tid og fortælle om sin mystiske forsvinden, men han har allerede talt med sin hjemstatsavis i South Carolina, The State.

- Jeg ville foretage mig noget eksotisk, sagde han, og "Buenos Aires er en fantastisk by."

Hans kritikere er alt andet end begejstrede for den seneste udvikling. Som hans partifælle Jake Knotts siger til nyhedsbureauet AP:

- Løgne, løgne, løgne. Det er alt, hvad vi hører fra hans stab. Det er alt, hvad vi hører fra hans folk. Det er alt, hvad vi hører fra ham. Hvorfor al hemmelighedskræmmeriet?

Og hele forløbet har da ganske givet været mere end mystisk.

For det første fordi det er Mark Sanford. Han er en af de mest kendte amerikanske guvernører og tippet som republikansk præsidentkandidat i 2012. Han har netop været igennem en tvekamp med præsident Obama og flertallet af politikerne i South Carolina, fordi han nægtede at tage imod 700 mio. dollar fra præsidentens hjælpepakke.

Det er at sætte ideologi over virkelighedens problemer, sagde kritikerne, for South Carolina har et af de højeste ledighedstal i USA og mangler penge til sit uddannelsessystem.

Hele striden endte i retten, hvor guvernør Sanford tabte, men sagen gjorde ham omvendt også til en konservativ helt.

I torsdags lånte han så sin livvagts sorte Chevrolet Suburban og kørte til lufthavnen i hjembyen Columbia. Her parkerede han den - og forsvandt.

Mandag begyndte hans egne folk, andre politikere og medierne at røre på sig. Hvor var guvernøren? Hans stab sporede et enkelt mobiltelefonopkald tilbage til lørdag.

Her havde han ringet fra Atlanta-området, og det var det sidste livstegn. AP spurgte Sanfords hustru, som var alene med parrets fire børn i skolealderen.

- Jeg ved ikke, hvor han er henne, sagde hun, men "jeg er ikke bekymret."

De fleste medier noterede med et hævet øjenbryn, at Sanford var bortrejst på Fars Dag.

Tirsdag morgen dansk tid sendte Sanfords stab så en hastemeddelelse ud. Guvernøren var fundet, han var på naturstien Appalachian Trails, som går over 3.000 kilometer og gennem 14 stater. Staben ville ikke sige, hvor han var, og om han vandrede alene, men Sanford var chokeret over al den postyr, som hans forsvinden havde forårsaget - og han ville vende tilbage onsdag, oplyste staben.

CNN kontaktede Sanfords hustru, som imidlertid tirsdag stadig ikke havde hørt fra manden.

- Jeg koncentrerer mig om at være mor, sagde hun lakonisk.

Alt det skal han give en forklaring på på sit pressemøde i aften dansk tid. Og han skal også svare på spørgsmål, som en række medier kredser om: Om han var alene i Buenos Aires, og hvad han foretog sig der, og han skal regne med en vis skepsis. Sanford sagde således til The State, at han havde kørt ture langs den argentiske kyst, men nyhedsbureauet AP er ikke tilfredse med den forklaring.

Der er kun én kystvej ved Buenos Aires - Avenida Costanera - og den er ikke engang fire kilometer lang.

Fortsættelse følger....