Ø-rige vil smide koloni-flag på porten

Miniputstaten Fiji vil 45 år efter sin uafhængighed nu droppe Union Jack og den britiske løve. Ø-rigets premierminister vil erstatte det hidtidige flag, der bærer tydeligt præg af det tidligere britiske overherredømme, med et nyt.

Fijis premierminister, Voreqe Bainimarama. Bag ham anes det lyseblå fijianske flag med et våbenskjold bestående af både den britiske løve og fijianske palmer. Fold sammen
Læs mere
Foto: STR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dannebrog faldt ifølge myten ned fra den estiske himmel en blodig junidag i 1219. I miniputstaten Fiji i Stillehavet skal flaget derimod vælges på baggrund af en konkurrence.

Det skriver britiske The Guardian.

Ø-riget, der måske er mest kendt for sine bounty-strande, var i 96 år indtil 1970 under britisk koloniherredømme, men sporene fra dengang ses stadig på landets flag, der har det britiske Union Jack placeret i øverste, venstre hjørne på en lyseblå baggrund. Til højre derfor er et våbenskjold, der foruden fijianske palmer og bananer rummer en britisk løve og det røde St George's Cross, som også indgår i det engelske og britiske flag.

»Hvad har det at gøre med os?« spørger Fijis premierminister, Voreqe Bainimarama, der nu vil vil udskrive en konkurrence, der gerne skal ende ud med, at Fiji får et nyt flag på 45 årsdagen for landets selvstændighed den 11. oktober.

»Vi er nødt til at erstatte symbolerne på vores nuværende flag, der er ude af trit med tiden og holder fast ved vores kolonifortid,« siger han. »Det nye flag skal reflektere Fijis position i verden af i dag som en moderne og fuldt ud selvstændig nationalstat.«

Bainimarama har tidligere sløjfet Dronning Elisabeths fødselsdag som officiel fridag og hendes ansigt fra statens møntfod. I dag er det foruden Fiji kun Australien, New Zealand og Tuvalu, som stadig har deres kolonifortid i form af Union Jack repræsenteret på det nationale flag, men også New Zealand vil afholde en afstemning om landets flags fremtid.

Tidligere var det britiske flag repræsenteret i hjørnet på en lang række af de gamle koloniers flag. Det mest kendte eksempel på et erstattet flag er måske Canadas lønnebladsflag, der i 1965 erstattede landets hidtidige røde flag, der som Fijis nuværende havde Union Jack placeret i øvre, venstre hjørne og et våbenskjold med en lang række britiske symboler stående til højre.