Observatører kritiserer russiske parlamentsvalg

Det russiske parlamentsvalg levede ikke op til normal demokratisk standard og var ikke fair. Der fastslår udenlandske observatører, der også kritiserer Putin.

Det russiske parlamentsvalg søndag var dumpet, hvis udenlandske observatører skulle give karakterer i fairness og demokrati. Det fremgår af den vurdering, som observatører fra Europarådet og OSCE, Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, fremlagde mandag eftermiddag i Moskva.

- Valget til det russiske parlament søndag var ikke fair og levede ikke op de til krav og forpligtigelser, OSCE og Europarådet opstiller, hed det i erklæringen fra de to organisationer.

Valget blev vundet med stort flertal af partiet Forenede Rusland, der havde præsident Vladimir Putin øverst på stemmesedlen.

Observatørerne peger især på, at statsapparatet og regeringspartiet i stor udstrækning flød samme under valgkampen, hvilket gav partiet store fordele på bekostning af andre partier.

Selve valghandlingen søndag finder observatørerne professionelt organiseret, og de anerkender, at russiske valgtilforordnede gjorde en godt stykke arbejde.

/ritzau/