Observatører: Ingen slinger i svensk valg

Regeringen og Dansk Folkeparti kan godt glemme at bede OSCE sende valgobservatører til Sverige. Det er har Danmark ingen indflydelse på.

Sveriges valgsystem er udemokratisk, mener VKO, der vil sende valgobservatører til broderlandet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Casper Christoffersen

Selv om de danske borgerlige partier mener, at man skal sende valgobservatører til Sverige, kan de godt glemme alt om det. Ønsket er ellers opstået som følge af, at VKO mener det nationalistiske svenske parti Sverigesdemokraterne bliver udsat for grov censur.OSCE, der foretager valgobservationer, afviser den danske regerings ønske:

- Systemet er indført for at afpolitisere observationen af valget, sådan at man kan sige, det er uafhængige eksperter, der har foretaget bedømmelsen. Så må landene finde sig i, hvad der bliver sagt om deres valg, siger John Bernhard, der er ambassadør ved Danmarks Mission ved OSCE, der gennem ODHIR foretager observationerne af valg i OSCEs 66 medlemslande. 

Blog: Sverige og ytringsfriheden

De danske regeringspartier synes ellers modsat OSCEs ODIHR, at der er adskillige problemer med den svenske valgkamp. Derfor har Venstres udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen bebudet, at han vil bede Europrådet tage emnet op med OSCE.

Kritik fra VKO

Forargelsen hos de danske partier kommer som konsekvens af, at den svenske TV-station Sverige 4 har nægtet at vise en kontroversiel valgvideo produceret af Sverigedemokraterne. Videoen er senere blevet utrolig populær på internetsiden YouTube.
 
Samtidig kritiserer partierne, at man i Sverige skal vælge sine stemmesedler i fuld offentlighed i valglokalet, eftersom der ikke produceres færdige valgsedler med alle partinavne på i stil med i Danmark.

Systemet hedder "fri nomineringsret" og har til formål at kandidater til rigsdagsvalget skal kunne lægge valgsedler ud i sidste øjeblik, hvis der opstår en bestemt folkestemning om emner, de andre partier ikke repræsenterer. De behøver ikke registrere sig på samme måde som i Danmark, hvor man skal mønstre 20.000 stemmer for at stille op til Folketingsvalg.

Video: Se valgvideoen svenskerne ikke må se

Mens man i Danmark indbyder alle partier til slutdebatterne på vores public service-stationer, er Sverigesdemokraterne og andre partier, der ikke allerede er valgt ind i Rigsdagen, udelukket fra debatterne. 

Og den danske kritik af de svenske regler preller af på OSCEs John Bernhard:

- I nogle tilfælde beslutter OSCEs ODIHR at observere valget. I andre tilfælde, som I det her, beslutter de ikke at gøre det. Det har vi som medlemslande ikke indflydelse på.

Sverige vurderet og fundet demokratisk

For ODIHR har nemlig allerede vurderet de demokratiske tilstande i Sverige op til valget. Den 28. juli konkluderede de en rapport, at det ikke var nødvendigt at udføre en fuld valgobservation.

Dog noterer organisationen sig i rapporten, at man skal holde øje med enkelte områder:

"OSCE/ODIHR NAM mener dog, at fremtidige opfølgningsaktiviteter bør udføres på de områder, der er noteret i rapporten, og OSCE/ODIHR står klar til at assistere de svenske myndigheder i dette arbejde”