Obamas upopularitet har bidt sig fast

De seneste uger har Obama ligget historisk lavt i meningsmålingerne. Men der er også gode nyheder til præsidenten.

Nok ligger Obama lavt i meningsmålingerne, men hans upopularitet behøver ikke forhindre en valgsejr om et år. Fold sammen
Læs mere
Foto: JIM WATSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er både gode og dårlige nyheder til USA’s præsident, Barack Obama.

Den dårlige er, at han er historisk upopulær blandt amerikanerne. I øjeblikket er det kun omkring 39 pct. af amerikanerne der mener, deres præsident gør et godt job, ligesom historisk mange, over halvdelen, mener han gør det direkte dårligt. Og de dårlige tal har kun ændret sig til det værre i løbet af de sidste par uger.

Den gode nyhed er, at Obamas politiske modstandere er mindst ligeså upopulære. F.eks. er opbakningen til formanden for flertallet i repræsentanternes hus, republikaneren John Boehner, styrtdykket siden midtvejsvalget sidste år. Kun 30 pct. af amerikanerne mener, at den ohioske republikaner gør det godt.

Billedserie: Obama på bustur i Midtvesten

- Der er ingen tvivl om, at en stor del af Obamas manglende popularitet skyldes politikerlede. Det er en meget svær periode for alle etablerede politikere i USA, siger USA-ekspert og lektor ved Københavns Universitet Mads Fuglede.

Kongressens feberredning

Amerikanernes tålmodighed med deres politikere i Washington D.C. blev ikke større af, at landet nærmest gik i betalingsstandsning tidligere på måneden. Kun ved at give massive indrømmelse til det yderste højre fik Obama stemt en forhøjelse af landets gigantiske gældsloft igennem Kongressen. Feberredningen kunne alligevel ikke forhindre, at USA's kreditværdighed for første gang nogensinde blev sænket til det næsthøjeste trin.

Det er da også tydeligt, at Obama er klar over, at amerikanerne er godt og grundigt trætte af deres ledere.

- Vær ikke imod Amerika. Men der er noget galt med vores politik i landet. Washington må stoppe med at trække streger i sandet og bekymre sig mindre om næste valg end de næste generationer, sagde USA’s præsident i går til en gruppe landmænd i Illinois, hvor han lige nu er på en national bustur for at promoverer landbrugspolitik.

Hvad med valget?

Lykkes det ikke Obama at trække sig fri af de dårlige meningsmålinger, venter der præsidenten en statistisk udfordring ved næste præsidentvalg. Med undtagelse af Harry S. Trumans genvalg i 1948 er en præsident aldrig blevet genvalgt med en så lav opbakning, som Obama har lige nu.

Men Mads Fuglede mener ikke, man kan bruge de nuværende katastrofale meningsmålinger til at forudsige Obamas vinderchancer ved præsidentvalget om 15 måneder.

- Statistik passer indtil nogen gør noget andet. Præsidentvalg vindes ikke i meningsmålinger men på midten af amerikansk politik. Republikanerne er også upopulære. Opstiller de en kandidat, der er uspiselig for den almindelige amerikaner, er Obama allerede nået et langt stykke i valgkampen, fortæller Mads Fuglede.

Hjælp fra yderste højre

Den meget højreorienterede teaparty-kandiat til præsidentposten Michele Bachmann vandt i weekenden en markant sejr over sine republikanske modstandere ved et prøvevalg i svingstaten Iowa. Ironisk nok kan en af Obamas argeste modstanderes succes gå hen og blive positivt for præsidenten.

For hvis Michele Bachmans opbakning holder ved igennem primærvalgene til næste år, er Obamas chance for at vinde valgene i afgørende svingstater som f.eks. Iowa, Florida og Michigan meget større - selv hvis han fortsat er upopulær.