Obamas team var dybt uenige om Osama-mission

Barack Obama erkender, at beviset på Osama Bin Ladens tilstedeværelse i millionvillaen i Pakistan bestemt ikke var 100 procent.

Barack Obama i samtale med sine rådgivere om missionen mod Osama bin Laden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pete SOUZA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Vi kunne ikke definitivt konstatere, at Osama Bin Laden var tilstede i bygningen. Hvis han ikke havde været der, ville det have fået seriøse konsekvenser.

Sådan beskriver Barack Obama situationen, der ledte til Osama Bin Ladens død i et interview med det berømte tv-program "60 Minutes".

I dagene op til beslutningen blev taget og ordren blev givet blev beviserne for og imod Bin Ladens tilstedeværelse i huset i Pakistan vendt og drejet i det allerhelligste i Det Hvide Hus. Kun de nærmeste rådgivere og det øverste militærpersonale vidste noget om situationen. Barack Obama fortæller i interviewet med 60 Minutes, at der var visse tvivlere i rummet som ikke mente, at beviserne var stærke nok. Der fandtes nemlig ikke et eneste billede, som kunne bevise, at han rent faktisk var der. Men præsidenten følte, at det var risikoen værd.

- Det faktum, at vores mænd (Navy SEALS red.) er blevet så gode, fik mig til at tage beslutningen om at gå ind. De fyre performer på et niveau som ikke var muligt for 20-30 år siden. Det er svært at beskrive hvor modige, stærke, dygtige og præcise de er, siger Barack Obama til 60 Minutes.

Hårdt program

På den samme dag som Barack Obama tog beslutningen om at fuldføre missionen tog han til sydstaterne i USA for at besøge de orkanramte stater og deres indbyggere. Dagen efter stod præsidenten i Det Hvide Hus og holdt en humorfyldt tale, hvor der blandt kom en del stikpiller til den mulige præsidentkandidat for republikanerne i 2012, Donald Trump. Situationen i Pakistan fyldte dog en del i hovedet på Barack Obama.

- Det sværeste er altid, at man sender unge mennesker ind i ilden. Der er mange ting, der kan gå galt. Min største bekymring var, at noget ville gå galt, og at vi ikke kunne få dem ud igen i god behold.

- Men en af de ting, jeg har lært af dette job er, at man bliver nødt til at kunne gøre flere ting på samme tid, selvom noget af det fylder utroligt meget, siger Barack Obama.

Bin Ladens billede bliver ikke vist til offentligheden

Barack Obama fortæller i interviewet, at muligheden for at vise billedet af Bin Laden blev diskuteret nøje med blandt andre Hillary Clinton. Men alle var enige om ikke at vise billedet af sikkerhedsmæssige årsager.

- Vi synes ikke, at et billede af en, som er blevet skudt i hovedet skal florere på internettet og opildne folk til mere vold, som et propagandaværktøj, siger Barack Obama.

Han mener ikke, at billedet er nødvendigt for at bevise, at manden der blev dræbt rent faktisk var Osama Bin Laden.

- Vi er fuldstændig sikre på, at det er Bin Laden. Vi har lavet DNA-tests, og selv al-Qaeda er sikre på at det ham. Så synes jeg ikke, at det er nødvendigt at offentliggøre meget grafiske billeder af en, der er blevet skudt i hovedet, siger han.

Kritikken af den hurtige søbegravelse af Bin Laden afviser Obama blankt.

- Vi undersøgte islamisk tro for at vise kroppen en vis respekt. Men helt ærligt så synes jeg, at vi viste meget mere respekt end han nogensinde gjorde overfor de 3000 mennesker han slog ihjel. Men det er også det der er forskellen på os. Jeg synes, at vi håndterede det på en ordentlig måde, siger han.

Pakistans regering kendte ikke til Bin Ladens hus

Efter det er kommet frem, at Bin Laden opholdt sig i Pakistan i fem år, er der blevet spekuleret i, om Pakistan vidste besked. Men det afviser Barack Obama med påstanden om, at Pakistan har været en kæmpe støtte for USA i kampen mod terror siden 2001.
- Det er meget vigtigt at forstå, at USA har brug for at samarbejde med Pakistan i fremtiden på dette felt, siger Barack Obama.

Samtidig erkender han dog også, at han ikke stolede nok på Pakistans regering til at fortælle dem om missionen.

- Hvis jeg ikke fortæller om vores planer til min egne folk, så kan du bande på, at jeg ikke fortæller det til nogen, jeg ikke kender, siger han.