Obamas søsætter nyt »månekapløb« i sin sidste tale til nationen

Obama holdt en forsvarstale over sin egen præsidenttid, men erkendte også, at han ikke har nået alle sine mål. Der blev plads til en ørefignen til Donald Trump. Og så skal der findes en kur mod kræft.

Præsident Barack Obama holdt torsdag den 12. januar 2016 sin sidste tale til nationen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Evan Vucci
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: Præsident Barack Obama lagde den optimistiske linje, da han i nat holdt den sidste tale til nationen. Optimismen var nødvendig, fordi amerikanerne på trods af en stærk økonomi frygter for fremtiden og desuden mener, at Obama på det sikkerhedspolitiske områder svigter, så USA er blevet en sekundær stat i verden.

Obama gav en opsang til de pessimister, der hævder, at USA har mistet international magt og indflydelse i hans præsidenttid. USA er stadig uden sidestykke den stærkeste magt i verden både økonomisk og militært, sagde Obama og gav en direkte opsang til de mange, der bruger præsidentvalgkampen til at tegne et dystert billede af fremtiden for USA.

»For USA er verdens stærkeste nation. Punktum«, sagde han. Budskabet var rettet til de republikanske præsidentkandidater, der i øjeblikket spiller på amerikanernes frygt for fremtiden og for sikkerheden ikke mindst. Ikke alene økonomisk, men også militært. »USA brugere mere på militæret end otte af de andre lande, der står øverst på listen, gør tilsammen«, sagde han for at imødegå den frygt og utryghed, som, amerikanerne føler efter mange års krige i Melllemøsten og konstante terrortrusler hjemme.

Obama tog også et opgør med nogle af de republikanske præsidentkandidater - især mangemilliardæren Donald Trump, som kører en stærk islam-kritisk linje i sin valgkamp. Der var ikke meget at tage fejl af, da Obama sagde:

»Mens frustrationer stiger, så er der stemmer, der opfordrer os til at falde tilbage til snævre stammemiljøer og hænge folk ud, som ikke ligner os, som ikke beder lige som os eller stemmer som os eller deler den samme baggrund. Vi har ikke råd til at gå ud ad den vej. Det vil ikke give os den økonomi, vi ønsker eller den sikkerhed, vi har krav på. Mest af alt er et sådant syn i modsætning til alt det, vi står for og bliver opfattet som«, sagde Obama.

Og tilsyneladende blev amerikanerne positivt overrasket over talen. 53 procent svarede efter talen, at de så meget positivt på det, han sagde, og Obama ramte med sin optimiske linje tilsyneladende det, amerikanerne gerne vil høre - at tingene måske ikke står så slemt til, som de kandidater, der i øjeblikket kæmper om at blive Obamas efterfølger, fremstiller det.

Obamas tale til nationen var på en gang et mindesmærke over hans præsidenttid, en opremsning af de mange ting, han ikke har nået at gennemføre og en stærk appel til sin efterfølger i Det Hvide Hus om at fortsætte det arbejde, han har gennemført.

Det var en direkte appel til den næste præsident om blandt andet at sikre sygesikringsreformen for eftertiden, hvilket formentlig kun kan lade sig gøre, hvis efterfølgeren bliver demokratisk som Obama. For hvis det bliver en republikansk præsident ovenikøbet med et republikansk flertal i Kongressen vil sygesikringsreformen formentlig få det svært fremover.

Obamas sidste tale til nationen var imødeset med spænding og var på mange måder et tilbageblik på hans præsidenttid, der begyndte i 2009, da finanskrisen var på det højeste. Obama sagde da også, at det er lykkedes at få USA ud af den økonomiske krise, få skabt jobs og få sat gang i økonomien. Men han indrømmede dog også, at der er mange ting, der halter endnu. Selv om jobskabelsen har været stor, så føler amerikanerne ikke, at der er sket nævneværdig økonomisk fremgang. Det er stadig mange steder i landet svært at få et job.

Den økonomiske fremgang har dog været en af Obamas største sejre, selv om kritikerne også påpeger, at faldet i arbejdsløsheden skjuler den kendsgerning, at mange også har meldt sig ud af statistikkerne, og at mange amerikanere har opgivet at finde et arbejde. Men de amerikanske virksomheder har det betydeligt bedre end i 2009, arbejdsløsheden er faldet, og der er en vækst og en begyndende optimisme, selv om præsidenten også selv understregede, at økonomien stadig er udfordret..

For at berolige amerikanerne på terrorområdet sagde Obama, at man skal lade være med at opfatte Islamisk Stat som en »stat«. De er mordere, sagde Obama, som samtidig gav udtryk for, at terroristerne skal bekæmpes, men ikke med landstyrker. For det vil ifølge Obama yderligere cementere Islamisk Stats opfattelse af, at de er en stat og vil derfor få en betydning, der ikke står mål med det, de er. De truer på ingen måde USAs sikkerhed, som Obama sagde det.

En af de største indrømmelser, Obama kom med, var, at han er ked af, at det politiske system i Washington ikke har fungeret i hans præsidenttid. At mistænksomheden og uenigheden mellem partier i Kongressen er blevet værre i stedet for bedre. Og han sagde, at hvis han havde haft »Lincolns« evner til at samle, så ville det ikke være sket. Dermed tog han fat i det faktum, at Kongressen og de to politiske partier ikke har samarbejdet, og at det heller ikke har fungeret mellem Det Hvide Hus og Kongressen.

Han opfordrede amerikanerne til at genfinde deres innovative evner og få skabt løsninger på en lang række problemer. Han nævnte fremtidens energiformer og ikke mindst at sætte alt ind på at nå dertil, at man kan helbrede kræft. Som han sagde i en af de mest rørende øjeblikke under talen til sin vicepræsident, Joe Biden, at det næste »månekapløb«, der skulle sættes igang, var at komme sygdommen til livs. Biden mistede sidste år sin søn, Bo, til kræften, men er blevet formand for den store forskningsmæssige gruppe, Obama har nedsat for komme med nye medicinske fremskridt, der kan helbrede sygdommen.

Obamas kritik af nogle af de republikanskepræsident kandidaters meget negative kampagne var også temaet for republikanernes gensvar til Obama. Traditionen tro holder republikanerne efterfølgende en lignende tale, som i år blev holdt af South Carolinas guvernør, Nikki Haley. Hun gav også en del af kandidaterne i sit eget parti en opsang, da hun kaldte nogle af dem for »højlydte sirener« - en direkte kritik også af Trump og enkelte andre, som i øjeblikket splitter Det Republikanske Parti.

Men om det lykkes i Obamas sidste år at få genskabt et samarbejdsklima mellem Demokraterne og Republikanerne er tvivlsomt. Og dermed vil Obama om et år forlade Det Hvide Hus uden at få opfyldt alle sine mål.