Obamas popularitet stiger overraskende

Trods en sygdomsramt amerikansk økonomi og elendigt politisk klima i kongressen stiger præsident Obamas popularitet.

Det Hvide Hus lægger ikke skjul på, hvem de synes, kan blive skyld i stigende skatter. Fold sammen
Læs mere
Foto: JASON REED
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er intet, der er så skidt, at det ikke er godt for noget. Det gamle ordsprog kan fint bruges til at beskrive USA’s præsident Obamas voksende popularitet blandt den amerikanske befolkning i øjeblikket.

For mens republikanerne og demokraterne endnu engang har kortsluttet vigtige politiske beslutninger på grund af store uenigheder, ser præsidenten ud til at komme styrket ud af amerikanernes politikerlede.

I marts syntes kun 44 procent. af amerikanerne, at deres præsident gjorde det godt i Det Hvide Hus. Nu ligger tallet ifølge CNN på 49 procent. Samme tendens ser man i Gallups daglige måling, der ramte bunden i slutningen af august med 38 procents præsidentopbakning, men nu er kravlet op på 43. 

Jobplan og republikansk kortslutning

Ifølge CNN skyldes den stigende popularitet, at Obama meget klart har kommunikeret sit jobprogram, der skal sænke den amerikanske arbejdsløshed på cirka 8,6 procent. Ud over jobprogrammet understreges Obamas evne til at udstille det republikanske flertal i Repræsentanternes Hus negativt som et klogt træk.

- Vi kan ikke vente på, at en mere og mere dysfunktionel kongres gør deres arbejde. Hvis de ikke vil handle, vil jeg, sagde præsidenten tilbage i oktober.

Og præsidenten har netop fået ny ammunition til sin kritik af de tilsyneladende evigt uenige kongrespolitikere. Det demokratisk dominerede senat har netop vedtaget en forlængelse af skattelettelser på cirka 2 procent til den amerikanske middelklasse. Men den er det republikanske flertal i USA’s anden lovgivende forsamling ikke med på. De har derfor blokeret forlængelsen - et skridt, der kan koste en amerikansk middelklassefamilie 1.000 dollar om året.

Drille-budskab til pressemøde

En historie Obama-administrationen da heller ikke noget som helst for at skjule. Ved et spontant pressemøde tirsdag var præsidenten flankeret af en fladskærm med et ur, der talte dagene og timerne til, at den republikanske kongres ville være skyld i stigende skatter for middelklassen. I Obama-administrationen har man da også lagt mærke til de forbedrede tal.

- Debatten de sidste måneder har klart haft en effekt. På den ene side har vi haft en præsident, der har kæmpet for middelklassen og på den anden side en gruppe af folk, der taler middelklassen efter munden for derefter aktivt at arbejde i mod dem, siger Barack Obamas kampagnechef Stephanie Cutter til CNN med henvisning til det tea-party påvirkede republikanske flertal.

Obamas popularitet ligger på trods af stigningen stadig på et meget lavt niveau. Da han tiltrådte embedet januar 2010 lå hans popularitet ifølge Gallup på 68 procent. Obama har derfor stadig travlt, hvis han skal genskabe noget af euforien og opbakningen ved han sidste præsidentkampagne. Næsten ingen amerikanske præsidenter er nemlig nogensinde blevet genvalgt med et Gallup popularitetstal på under 48 procent.