Obamas døtre stjal konventet

Demokraternes første dag på konventet i Denver stod i familiens tegn. Lærer amerikanerne at elske Obama-familien, vil det ikke mindst være på grund af Malia og Sasha.

Barack Obamas kone Michelle og deres to døtre Malia og Sasha, bjergtog det demokratiske konvent i Denver. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rick Wilking / Reuters

DENVER: To piger på henholdsvis 10 og syv år leverede, hvad den ene toptrænede taler efter den anden ikke formåede.

At gribe de demokratiske delegerede på konventet i Denver om hjertet.

»Hej far, hvilken by er du i,« spurgte Sasha Obama - den syvårige - sin far, da præsidentkandidat Barack Obama tonede frem på skærmene i byens Pepsi Center ved femtiden her til morgen dansk tid.

Far var i Kansas. Han tonede kun ind for at sige tak til sin kone, Michelle Obama, som netop havde holdt en følelsesladet tale om sin opvækst i trange kår i Chicagos belastede South Side-kvarter. Om sin afdøde far. Om sin mentor og storebror, Craig Robinson, en kæmpestor basketballtræner. Og selvfølgelig om sin mand, »ham med det sjove navn«, som hun mødte midt i 1980erne på et advokatkontor, og som trods hendes gentagne afvisninger til sidst fik hende i nettet. Ved at byde hende på is.

»Nu ved I, hvorfor jeg blev ved med at spørge hende, om hun ville komme sammen med mig. Selv om hun sagde nej mange gange,« spøgte Obama fra tv-skærmene i hallen:

»I vil have en vedholdende præsident!«

Derefter stjal Obama-pigerne scenen med håndkys og to gange: »Elsker dig, far.«

Ikke et øje var tørt. Hvis det var teater, var det fremragende teater, og det var nøjagtig, hvad Obama havde brug for efter en førstedag på det jævne - meget jævne, hvis man skal tro den generelle dom fra amerikanske kommentatorer. De udtrykker undren over, at Demokraterne ikke brugte dagen mere offensivt over for Republikanerne og deres præsidentkandidat, John McCain.

Men den republikanske strateg, Alex Castellanos, rammer formentlig plet ved at beskrive konventets åbning som en målrettet offensiv - ikke overfor modstanderen, men overfor den almindelige amerikanske vælger.

»Demokraterne ville ikke risikere at få Michelle Obama til at se vred ud. De ved, at amerikanerne vil vide mere om Obamafamilien. De vil se, om de er ligesom alle andre. Angrebene begynder i morgen,« siger Castellanos.

Kommentatoren Gloria Borger siger til tv-stationen CNN, at Barack Obama er nødt til at imødekomme vælgernes bekymring for, om han repræsenterer de samme værdier, som de gør.

»Det er en dørtærskel, han skal over, før han overhovedet bør tænke på McCain,« fastslår hun.

Michelle Obama gjorde sit til at sælge familien. Og hun hjalp med at hele partiet efter de opslidende primærvalg. Salen kogte, da hun overraskende hyldede Hillary Clinton som et af sine forbilleder.

»Hun slog 18 millioner skår i glasloftet,« sagde Michelle Obama om Clintons mange stemmer i primærvalgene: »En inspiration for alle vores døtre og deres brødre.«

Michelle Obama og hendes to piger forlod scenen til tonerne fra Stevie Wonders »Isn’t She Lovely.«