Obamacare tynger præsidenten

Obama og hans stab siger undskyld for en række problemer med den ny sygesikring.

Både blandt sine egne og fra republikansk side kritiseres præsident Obama for løftebrud i forbindelse med lanceringen af projektet, der skal give alle amerikanere en sygeforsikring. 30 mio. amerikanere har ingen sygeforsikring, og det har været Obamas mærkesag at skaffe dem det. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: Præsident Barack Obamas stort anlagte sygeforsikringsreform er langt fra kommet godt fra start. Problemer med de website, der skulle sikre godt 30 mio. ikke-forsikrede amerikanere adgang til en eftertragtet sygeforsikring, man har råd til, fungerer ikke. Millioner af mennesker har brugt timer – om ikke dage – på at tilmelde sig. Obamas politiske modstandere i det republikanske parti beskylder ham for løftebrud og for ikke at have tilstrækkelig styr på sit signaturprojekt som præsident. Og hans egne demokrater er tilbøjelige til at give dem ret. Det sejler rent ud sagt for Obamas vigtigste indenrigspolitiske landevinding. Og hvis ikke der bliver rettet op på det, så får Demokraterne store problemer ved midtvejsvalget næste år.

Den amerikanske præsident har sagt undskyld. Sundhedsminister Kathleen Sebelius har sagt undskyld. Snart sagt alle, der har haft et ansvar for det kaos, der eksisterer i forbindelse med lanceringen af en helt ny sygeforsikring i USA, har sagt undskyld i håb om, at amerikanerne tilgiver dem. For ingen har kunnet give et ordentligt svar på, hvorfor de websitene, hvor man skal melde sig til, ikke fungerer.

Præsident Obama har sat alt ind på at få løst problemerne og har beordret sine nærmeste medarbejdere til at headhunte nogle af de bedste hjerner, når det drejer sig om IT-systemer, for at få rydddet op. Obama forsøgte i går at berolige kritikerne ved at sige, at de forskellige website skal fungere inden udgangen af november. Men han er også under pres for at udskyde den deadline, der er på at tilmelde sig. Datoen er i øjeblikket sat til den 31. marts 2014. Men præsidenten er sammen med sundhedsministeren gået i tænkeboks for at finde ud af, om man skal skyde datoen.Obama er stærkt presset. Det ser nemlig ud til, at han enten ikke er blevet informeret af sine nærmeste rådgivere om de problemer, der nu tårner sig op, eller også har han ignoreret dem. Alle omkring ham siger, at ingen vidste noget som helst om de problemer, der er opstået. Hvis det er rigtigt – hvad ingen der kender til IT tror på – stiller de fleste sig det spørgsmål, om Obama har de rette rådgivere.

Beskyldes for løftebrud

Republikanernes kritik af sygesikringsreformen – eller Obamacare, som den kaldes i folkemunde – er blevet mere og mere målrettet, fordi Obama også har lovet for meget i forbindelse med lanceringen af reformen. Og de har noget at have kritikken i, siger selv demokrater.

Præsidenten har de seneste fire år gentagne gange sagt, at ingen ville blive tvunget til at skifte forsikring, når først den nye sygeforsikringsreform var trådt i kraft.

»Alle kan få lov til at beholde den sygeforsikring, de har. Ingen bliver tvunget over på en anden,« som Obama gentagne gange har sagt i forbindelse med reformen. Men præsidenten tog ikke højde for de såkaldte »aspirin-forsikringer«, som nogle forsikringsselskaber har solgt, hvor folk, der ikke havde råd eller ikke ville betale ret meget for en forsikring, blot tegnede en af de meget billige, der stort set kun dækker et begrænset medicinforbrug. Med den nye sygereform er der en række minimumskrav til, hvad forsikringerne skal dække. Her falder disse »baggårdsforsikringer« igennem og er blevet opsagt. Cirka ti millioner amerikanere har en sådan forsikring, og selv om det kan virke som en bagatel, er det blevet politisk vigtigt, fordi der er tale om et løftebrud. Også selv om de forsikrede, der får opsagt deres policer, faktisk kan tegne en langt bedre forsikring til en rimelig pris.

»Republikanerne bruger det selvfølgelig skånselsløst. Det er et løftebrud, for der er amerikanere, der helt bevidst tegner en forsikring, som giver dem et minimum af dækning og f.eks. ikke dækker hospitalsindlæggelser eller kræftsygdomme,« som en demokrat udtrykker det.

Reformen er blevet endnu en politisk møllesten om halsen for Obama på det indenrigspolitiske område. Også selv om der er mange positive historier at fortælle. Som de millioner af mennesker, der nu kan få en sygeforsikring, som de tidligere er blevet nægtet. Disse historier drukner nu i de dårlige beretninger.