Obamacare kan stå i årevis - Trump bebrejder demokrater for sit nederlag

Trump lider alvorligt nederlag om Obamacare, der forbliver USA's sundhedslov. Præsidenten bebrejder Demokraterne og tror, at de vil forhandle inden for et år og inden Obamacare »eksploderer«.

Donald Trump har trukket forslaget om en ny sundhedslov tilbage. Fold sammen
Læs mere
Foto: CARLOS BARRIA

WASHINGTON. Obamacare kan blive stående som amerikansk sundhedslov i mange år frem.

Det står klart, efter at præsident Donald Trump sammen med den republikanske majoritetsleder i Repræsentanternes Hus, Paul Ryan, fredag nødtvunget måtte trække den republikanske ledelses sundhedslov tilbage, der ellers skulle erstatte Obamacare.

Men trods en intensiv fælles indsats fra Trump og Ryan for at overbevise alle republikanere om at stemme for, så mislykkedes det.

Nederlaget er alvorligt for Trump, der under valgkampen forsikrede vælgerne om, at han ville få fjernet Obamacare, som han gentagne gange har omtalt som en ”katastrofe”.

Donald Trump er skuffet over ´Freedom Caucus´, en konservativ gruppe inde for det republikanske parti, som var en stor modstander af at støtte det republikanske forslag til en sundhedslov. Men han bebrejder dog primært Demokraterne for ikke at have hjulpet til med at reformere Obamacare.

»Jeg tror helt ærligt, at Demokraterne vil komme til os,« siger han efter sit store nederlag. Donald Trump vil ikke selv aktivt opsøge Demokraterne for at få støtte til ændringer af den eksisterende sundhedslov, men han tror, at oppositionspartiet selv vil række hånden ud inden for et års tid, fordi den nuværende situation ifølge præsidenten ikke er holdbar.

»Obamacare eksploderer snart, og det vil ikke blive kønt,« siger Donald Trump.

Han henviser dermed til de kraftigt stigende præmier, amerikanerne må betale for at få sundhedsdækning, og at det faktum at forsikringsselskaber i flere stater har trukket sig fra markedet med at tegne sundhedsforsikringer, fordi det er økonomisk urentabelt.

Paul Ryan, årelang foregangsmand for at få fjernet Obamacare, havde svært ved at skjule sin skuffelse.

»Vi kommer til at leve med Obamacare i en overskuelig fremtid,« siger han på et pressemøde.

Tidligere på dagen var Paul Ryan draget til Det Hvide Hus for at fortælle præsidenten, at der ikke var stemmer nok til at ophæve Obamacare. Først meddelte Det Hvide Hus, at afstemningen i Repræsentanterne Hus alligevel ville blive gennemført. Et forsøg på at presse oprørere på plads.

Men Paul Ryan fortalte ifølge New York Times præsidenten, at et spektakulært afstemningsnederlag kunne skade mere end gavne. For det kunne fremmedgøre konservative i partiet, og det har Ryan ikke råd til, da han skal bruges deres stemmer senere til at hæve gældsloftet, til at vedtage et budget og sikre en skattereform.

Michael Bjerre er Berlingskes korrespondent i USA.