Obama vil skrotte atomvåben

Demokraternes præsidentkandidat Barack Obama vil forbyde atomvåben – hvis han bliver præsident.

Barack Obama vil sige farvel til atom-våbnene. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix

I endnu et forsøg på at hale ind på sin rival Hillary Clinton har demokraternes anden store præsidentkandidat, Barack Obama meddelt, at han hvis han bliver valgt vil arbejde hårdt på et globalt forbud mod atom-våben.

-Her er hvad jeg vil sige som præsident: ”Amerika ønsker en verden, hvor der ikke eksisterer atomvåben”, lyder det nu Obama.

Erklæringen kom på fem årsdagen for en debat i Senatet om skulle gå i krig i Irak og hvor Obama tog afstand fra et amerikansk engagement – i modsætning til Hillary Clinton der stemte for.

Og med det udgangspunkt beskylder Obama nu Hillary Clonton for at tænke alt for traditionelt – læs for at ville opretholde den globale atomvåben-ballance.

I stedet for at hænge fast i Koldkrigstankegang er der brug for nytænkning i den amerikanske atomvåben-politik, mener Obama.

Præsidentkandidaten vil dog ikke ensidigt gå ud og skrotte amerikanske atomvåben:

- Vi vil samarbejde med Rusland, om at fjerne hænderne fra affyringsknapperne til ballistiske missiler, og samtidig starte et globalt forbud mod produktion at materialer til atomvåben.

Hvordan han stiller sig til atomvåbenmagter som Pakistan Israel og muligvis snart Iran forlyder der intet om.

Obama vil desuden trække stort set alle amerikanske tropper hjem fra Irak indenfor 16 måneder – og afpolitisere ledelsen af CIA, ved at udpege lederen for en fire-årig periode.

Men Hillary Clinton fører altså stadig i kapløbet – som med Obamas atom-udmelding nu får tilført nye vitaminer.