Obama vil have gratis ungdomsuddannelse

USAs præsident er gået på Facebook med forslag om at indføre en gratis ungdomsuddannelse.

Læs mere
Fold sammen

USA: Præsident Barack Obama gik fredag på Facebook med et forslag om at indføre gratis ungdomsuddannelse på landets offentlige juniorcolleges, der selv om de understøttes af det offentlige også bygger på brugerbetaling.

Et juniorcollege kan bedst sammenlignes med blanding af en teknisk skole og en basisuddannelse på RUC, hvor eleverne kan få en grad som håndværker eller en grad i et mere teknisk fag. Siden kan eleverne søge videre på universitetet eller til et højere college, hvor de så efter yderligere to år kan få en bachelor.

Ifølge Washington Post vil Obamas forslag komme ni millioner studenter til gavn, hvis det gøres landsdækkende, og spare de enkelte eleverne og forældrene for hvad der svarer til godt 24.000 kroner om året. Det første år er det anslået til at koste 14 millioner dollar, men over et årti svarer det til et ganske betydeligt beløb, og det er penge som statskassen skal op med.

Derfor vil Republikanerne være meget lidt begejstrede for præsidentens ambitiøse plan, vurderer Washington Post.

Eller som ABC News konstaterer: »En konversationsstarter? Bestemt. Politisk muligt? Ikke i den nærmeste fremtid?«

For at få et gratis forløb kræves det i forslaget af eleverne, at de som minimum møder op til halvdelen af lektionerne, at de holder et vist karaktergennemsnit på mindst 2,5 og gør stadige fremskridt