»Obama vil fremme middelklassens amerikanske drøm«

USAs præsident, Barack Obama, var selvsikker, da han i sin årlige tale til nationen fokuserede på at skabe bedre muligheder for den amerikanske middelklasse, vurderer Berlingskes Washington-korrespondent.

Læs mere
Fold sammen

USA: Det var en selvsikker Barack Obama, som tirsdag nat dansk tid gik på talerstolen i den amerikanske kongres for at holde sin årlige State of the Union-tale til nationen.

Præsidenten var veloplagt og fokuserede meget entydigt på de demokratiske mærkesager som høje skatter for de rige og lavere skatter for middelklassen.

Sådan lyder vurderingen fra Berlingskes korrespondent i Washington, Kristian Mouritzen.

»Det var en tale, som var henvendt til middelklassen og dens problemer. Han talte om barselsorlov, som er ukendt i USA, og han talte om, at det også skulle være muligt at være syg i op til syv dage uden at blive trukket i løn. I det hele taget talte han om muligheden for at give amerikanerne nogle af de goder, som befolkningen i de lande, USA sammenligner sig med, har,« siger Kristian Mouritzen.

Selvom præsident Barack Obama i de seneste meningsmålinger har været populær blandt amerikanerne, overrasker det alligevel Kristian Mouritzen, at præsidenten ikke gjorde mere for at række en hånd ud mod Republikanerne.

»Jeg havde nok ventet, at han havde forsøgt at få skabt et eller andet fællesskab mellem Republikanerne og Demokraterne. Det, synes jeg, haltede. Jeg er overrasket over, at han ikke greb chancen for at skabe noget, der går på tværs af Kongressen,« vurderer han.

»Præsident Obamas klare budskab var, at han vil fremme middelklassens amerikanske drøm, og det var i det hele taget en meget demokratisk tale, hvor Republikanere ikke havde grund til at klappe særligt meget,« tilføjer korrespondenten.

Og selvom Republikanerne garanteret ikke klapper i hænderne over talens budskab om højere skatter for de rigeste og bedre forhold for middelklassen, så vurderer Kristian Mouritzen, at den almindelige amerikaner derimod er begejstret for præsidentens budskaber.

»Jeg tror, talen vil blive godt modtaget blandt amerikanerne. Og særligt den del hvor han talte om, at politikerne i Washington skal begynde at fokusere på at lave politik i stedet for at tænke på, hvordan de rejser penge til deres næste valgkamp.«

Det undrer dog Berlingskes Washington-korrespondent, at præsidenten ikke lagde mere energi i den udenrigspolitiske del af talen. Her fokuserede Obama på, at man i stedet for at bruge magt bør benytte sig af diplomati for at løse verdens konflikter.

»Han brugte alt for teoretiske vendinger i forsøget på at forklare landets udenrigspolitiske kurs. Netop den udenrigspolitiske kurs bliver han stærkt kritiseret for fra alle sider, og den del af talen virkede tynd. På det punkt var talen lige så svag, som amerikanerne oplever hans udenrigs- og sikkerhedspolitik,« vurderer Kristian Mouritzen.