Obama vælger samme kirke som Bush

Obama-familien har valgt samme kirke som George W. Bush brugte, da han var præsident.

Udgifterne til at sikre præsidentens kirkegang er enorme, hvis det skal ske i Washington. Her politi og tilskuere uden for St. Johns Episcopal i påsken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Reuters
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter flere måneders søgen har familien Obama valgt en kirke. Det bliver det lille Evergreen Chapel, som ligger nær præsidentens landsted Camp David i
Maryland, langt fra Washington.

Læs Time.com The Obamas Find a Church Home — Away from Home

Valget er truffet, efter at præsidentens ansatte og bekendte gennem flere måneder har undersøgt menigheder i Washington, som Obama-familien kunne forestille sig at gå til gudstjeneste hos.

Barack Obama har et stærkt politisk behov for at vælge en uangribelig kirke. Han har brudt med sin tidligere menighed i Chicago, Trinity United Church, hvis pastor Jeremiah Wright blev kendt for kontroversielle prædikener, som blandt andet lagde ansvaret for terrorangrebene på World Trade Center over på USA selv.

Obama-familien har i sin søgen efter en ny menighed deltaget i gudstjenester i flere kirker i Washington, men præsidenten er efter sigende blevet frastødt af den megen ståhej, han dermed udløste.

Selv i den episkopale St. Johns kunne kirkegængerne ikke holde sig i skindet. Den har ellers haft så mange præsidenter i sin menighed gennem årene, at den koket plejer øgenavnet "Præsidenternes Kirke". En stor del af menigheden hev kameramobilerne frem og klikkede billeder af præsidenten inde i kirken, mens de defilerede forbi ham på ved op mod alteret for at modtage nadveren.

Uden for en anden kirke, 19th Street Baptist, blev mange faste kirkegængere skubbet bag i køen af den store folkemængde, der var mødt op timer i forvejen for at gå til messe med Obama kort før hans indsættelse som præsident i januar.

For at undgå at være et tilsvarende forstyrrende element i en menighed - og for selv at få lov til at gå til gudstjeneste i fred - har præsident Obama derfor i lighed med sin forgænger valgt det lille Evergreen Chapel, som ikke alene ligger langt ude på landet, men inde midt på et af USAs bedst beskyttede militære anlæg.

Naval Support Facility Thurmont, der er bedre kendt som Camp David, fik sit lille ottekantede kapel i sten og glas for godt 20 år siden. Kapellet kan rumme omkring 150 kirkegængere og det tilhører ikke en bestemt kirkeretning. Hver søndag holdes der en økumenisk kristen gudstjeneste, der sjældent trækker mere end 70 kirkegængere.

Kapellet er ikke åbent for udefrakommende (og hele området er beskyttet mod uvelkomne gæster af marinesoldater), men gudstjenesterne er et tilbud til alle de omkring 400 ansatte og deres familiemedlemmer på Camp David.

Den nuværende præst på Camp David og i Evergreen Chapel er en 38-årig marinesoldat, løjtnant Carey Cash, der har gjort tjeneste som feltpræst i Irak. Han er præsteuddannet på et "southern baptist" teologisk seminarium, og det giver en pudsig modsætning, som de amerikanske medier ikke kan lade være med at pirke lidt i.

For i USA er heller ikke kirkerne fuldstændigt farveblinde. Baptisterne fra sydstaterne ligger i den henseende i den modsatte ende af spektret i forhold til Obamas tidligere Chicago-menighed.

Der findes ogå en nordstats-baptiskkirke, og de to retninger blev i sin tid dannet på grund af uenighed over slaveriet. Sydstatsbaptisterne gik så varmt ind for bevarelse af slaveriet, at de splittede sig fra nordstats-menigheden, så det er ikke just en "sort" kirke, historisk set.

Sydstatsbaptisterne har dog i dag menigheder overalt - ikke kun i sydstaterne - og er den største protestantiske menighed i USA.

Tjansen som præst på Camp David går på runde blandt feltpræster i flåden, så der er ingen særlig hensigt bag, at det lige præcis er en sydstatsbaptist, der skal prædike for Obama. Løjtnant Cash (der er i familie med Johnny Cash) er desuden som flådepræst ikke bundet til en bestemt kirkeretning.

Cash ventes under alle omstændigheder ikke at komme til at indgå i en nærmere fortrolighed med præsidenten som hofkonfesionarius. Cash vil forestå de gudstjenester, som Obama deltager i på Camp David, men præsten på Evergreen Chapel fra 2002 til 2005 siger til Time.com, at han ikke fungerede som en egentlig sjælehyrde for George W. Bush.

Bush bevarede til det formål kontakten med sin gamle sognepræst hjemme i Texas. Det samme gjorde Clinton-familien, der valgte en fast kirke i Washington under Bill Clintons præsidentår, men som brugte pastoren hjemme i Arkansas til åndelig støtte.