Obama: USA og EU skal stå sammen for at skabe en sikker verden

Der er mere brug for et stærkt samarbejde mellem USA og EU end nogensinde før - både i NATO og handelsmæssigt. Et stærkt og forenet EU er i det hele taget afgørende for den globale sikkerhed, siger USAs præsident, Barack Obama, forud for NATO-topmødet, der begynder i dag.

Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: -
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WARSZAWA: Det var en trist Barack Obama oven på tragedien i Dallas, der fredag formiddag holdt møde med EU-toppen i form af EU-præsident Donald Tusk og formanden for EU-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, forud for NATO-topmødet i Warszawa.

Men selv om de fem dræbte politibetjente i Dallas selvfølgelig fylder mest nu og her for USAs præsident, så fokuserede han på det efterfølgende pressemøde hurtigt på, hvor afgørende NATO-topmødet og samarbejdet mellem USA og EU er for at skabe bedre sikkerhed i en urolig og krigsplaget verden. Og netop derfor er det vigtigt, at NATO og EU styrker samarbejdet, og at EU og Storbritannien hurtigt finder en god vej fremad efter den britiske folkeafstemning om at forlade EU.

»Mødet kommer på et afgørende tidspunkt for EU. Afstemningen i Storbritannien om at forlade EU har skabt usikkerhed om fremtiden for europæisk integration, og det har desværre fået nogen til at foreslå, at europæisk sikkerhed og velstand er ved at smuldre, og skabt bekymring om hvad det betyder for det transatlantiske forhold. Men jeg vil gerne understrege, at det ofte er tilfældet i forandringens øjeblikke, at den slags forudsigelser er malplacerede,« sagde Barack Obama og tilføjede:

»Baseret på samtaler med premierminister Cameron, kansler Merkel og her i dag er jeg fuldstændig sikker på, at Storbritannien og EU vil arbejde sammen på en pragmatisk måde. Alle har en interesse i at undgå forstyrrelser i forholdet mellem Storbritannien og EU.«

Mens kritikken af EU er markant i Europa i øjeblikket, så ser det helt anderledes ud med Barack Obamas øjne:

»På trods af de øjeblikkelige vanskeligheder, så må vi ikke glemme den ekstraordinære præstation, som den europæiske integration fortsat er. Samtlige EU-lande er demokratier, og aldrig har et EU-land bekriget et andet med våben. Et integreret Europa er en af de største politiske og økonomiske præstationer i moderne tider. Og det skal bevares,« lød det fra præsidenten.

Sammenhold som aldrig før

Derfor ønsker Barack Obama også at styrke båndene yderligere gennem både et tættere samarbejde mellem USA og EU og mellem NATO og EU. Det gælder ikke mindst omkring at skabe mere sikkerhed i en krigsplaget verden, men også ved endnu stærkere økonomiske bånd, som en frihandelsaftale kan skabe.

»USA har en stærk og vedvarende interesse i et forenet og demokratisk Europa. Vi er bundet sammen af historien, familier og vores fælles værdier. Europa vil forblive en hjørnesten i USAs engagement i verden. Europæiske lande er blandt vores tætteste allierede og venner. Europa er en uundværlig partner rundt om i verden.«

Og netop den britiske folkeafstemning viser, at sammenhold og samarbejde kun er blevet endnu vigtigere.

»Vi er enige om, at USA og EU kan gøre mere sammen for vores fælles sikkerhed, og vi vil blive ved med at arbejde sammen mod terrortrusler og Islamisk Stat. Vi vil fortsætte med at støtte Ukraine, der er i gang med vigtige økonomiske og politiske reformer. EU og USA er forenede i at fastholde sanktioner over for Rusland, indtil Rusland fuldt implementerer alle forpligtelser i Minsk-aftalen.«

Også i Middelhavet er der brug for samarbejde - mod menneskesmuglere - og her vil NATO gerne hjælpe med at støtte EUs flådeoperation Sophia, lovede Obama.