Obama til Putin: Assad er en tyran

Under sin tale til FNs generalforsamling mandag eftermiddag gjorde USAs præsident, Barack Obama, det helt klart, at USA ikke vil lade Syriens præsident, Bashar al-Assad, fortsætte på posten.

For første gang i to år mødtes to af verdens mægtigste præsidenter. Øverst stod Syriens fremtid. Obama afviser Putins krav om et samarbejde med Assad. Fold sammen
Læs mere
Foto: SPENCER PLATT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

FN: Den syriske præsident, Bashar al-Assad, skulle fjernes fra magten, hvis det stod til USA. Det var et af budskaberne, da præsident Barack Obama mandag talte til FNs generalforsamling.

Den syriske præsident er »en tyran«, og han har kastet tøndebomber over sit eget folk, lød det fra præsidenten.

»Ingen steder er vores fælles forpligtelser sat mere på prøve end i Syrien. Når en diktator myrder titusindvis af sit eget folk, er det ikke længere et internt anliggende. På samme måde er det også et angreb på hele menneskeheden, når en terrorgruppe halshugger folk og gør kvinder til slaver,« sagde Obama.

Rusland har for nylig oprustet i Syrien, formentlig med en intention om at presse USA til at efterkomme Ruslands ønske om at bevare præsident Bashar al-Assad, en nær allieret af Rusland, ved magten.

Men det kan der ikke blive tale om, lød det fra den amerikanske præsident.

»USA er klar til at samarbejde med ethvert land, også Rusland og Iran, for at løse konflikten. Men vi kan ikke vende tilbage til status quo,« sagde han og pegede på, at der må indgås et kompromis, men at det også må indebære en overgang fra Assad til en ny leder.

Også generalforsamlingens leder, Mogens Lykketoft (S), adresserede under sin tale konflikten i Syrien.

»Utålmodigt afventer vi dagen, hvor både store magter og regionale magter vil slå sig sammen og stoppe den meningsløse og frygtelige blodsudgydelse i og omkring Syrien og på den måde tage fat om roden på flygtningekrisen,« sagde han.

Senere mandag skal Barack Obama og Ruslands præsident, Vladimir Putin, mødes for at diskutere blandt andet Syrien. Det er første gang, de to præsidenter mødes, siden Rusland i 2014 annekterede Krim-halvøen.