Obama tager toppen med til Saudi-Arabien

USAs præsident har valgt at afkorte sin rejse i Indien for at stå i spidsen for en stor amerikansk delegation, der tirsdag ankommer til Saudi-Arabien.

Den amerikanske præsident, Barack Obama, ankommer tirsdag til Saudi-Arabien for at mødes med landets nye konge, Salman bin Abdulaziz Al Saud. Og Obama medbringer en omfangsrig delegation.

Formålet er dels at vise respekt for den nyligt afdøde konge, Abdullah bin Abdulaziz al Saud, og dels at understrege vigtigheden af det amerikansk-saudiske forhold i en tid, hvor regionen er præget af uro, ikke mindst i nabolandet Yemen.

Det ultra religiøst ortodokse Saudi-Arabien er USAs vigtigste allierede i den arabiske verden, og det faktum understreges af, at Barack Obama har sammensat en delegation på ikke færre end 30 deltagere til at ledsage sig.

Størrelsen står noget i misforhold til mindehøjtideligheden i Paris efter terrorangrebet på tidsskriftet Charlie Hebdo, hvor USA blot var repræsenteret af en viceudenrigsminister og en ambassadør. Et par dage efter ankom udenrigsminister John Kerry for at råde bod på fadæsen, som avisen The Guardian noterer.

Modsætningsvis har præsident Obama valgt at afkorte en igangværende rejse i Indien, herunder et besøg i Taj Mahal med sin hustru Michelle, for at lægge vejen forbi Saudi-Arabien, skriver avisen.

Præsidentens delegation tæller flere fremtrædende republikanere, herunder den tidligere udenrigsminister i præsident George Bushs regering, Condoleezza Rice, samt den stærkt konservative tidligere præsidentkandidat John McCain samt direktøren for CIA, John Brennan.

Yderligere kan nævnes det fremtrædende kongresmedlem Nancy Pelosi, samt naturligvis udenrigsminister John Kerry.

Amnesty International mener i øvrigt, at Obama trods sørgeperioden i Saudi-Arabien burde benytte lejligheden til at påtale de overtrædelser af menneskerettighederne, der finder sted i kongedømmet.