Obama støtter homoseksuelle soldater

De regler, der forhindrer erklærede homoseksuelle at gøre tjeneste i USA's væbnede styrker, vil blive afskaffet, lover Obama.

Foto: YURI GRIPAS / EPA

USA's præsident, Barack Obama, siger, at han vil kæmpe for homoseksuelles rettigheder og gøre en ende på de restriktioner, de er underlagt i forbindelse med tjeneste i de amerikanske styrker.

Obama kom med sit løfte under en middag i Washington arrangeret af The Human Rights Campaign, en gruppe, der kæmper for homoseksuelles rettigheder. Til stående ovationer understregede præsidenten, at han vil gøre en ende på "Don't Ask, Don't Tell"-politikken.

- Det er mit løfte til jer, sagde Obama, der henviste til regler, der forbyder homoseksuelle at gøre tjeneste i USA's væbnede styrker.

Obama ønsker at konsolidere støtten hos bøsser og lesbiske, der var blandt hans stærke støtter i forbindelse med den amerikanske præsidentvalgkamp sidste år.

Mange homoseksuelle aktivister er dog frustrerede over, at Obama ikke har arbejdet hurtigere med at føre sine løfter ud i livet. Dette gælder ikke mindst løftet om at fjerne "Don't Ask, Don't Tell".

Siden 1993 har USA's militær praktiseret den omstridte regel i forhold til homoseksuelle. Som udgangspunkt er der forbud mod homoseksuelle i USA's militær. Dog spørger militæret ikke om den enkeltes seksuelle observans, og den enkelte bliver ikke bortvist, så længe han eller hun ikke oplyser om sin homoseksualitet.

/ritzau/Reuters