Obama slutter sig til Stalin og Churchill

Med kåringen som Årets Person slutter den amerikanske præsident sig til et lille, eksklusivt selskab af personer, der har vundet Time Magazines pris mere end én gang.

Barack Obama er igen blevet kåret til Årets Person i Time i 2012 (tv.). Det blev han også i 2008 (th.). Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Umiddelbart har Barack Obama og den sovjetiske leder Josef Stalin ikke meget til fælles, hvis man ser bort fra deres køn og position som nationens politiske leder. Og så alligevel.

Onsdag blev den amerikanske præsident for anden gang kåret som »Person of the Year« af Time Magazine, og dermed slutter Obama sig til et selskab bestående af nu 15 personer, som har vundet prisen mere end én gang, heriblandt Josef Stalin, Winston Churchill og flere amerikanske præsidenter.

Som den eneste siden 1927, da Time første gang udpegede Årets Person, har den amerikanske præsident Franklin D. Roosevelt vundet prisen tre gange.

Nogle af vinderne gennem tiden har været kontroversielle navne, andre er kommet med for det gode, andre for det onde. Men de deler alle det fællestræk at være kendt, at have skabt de største overskrifter og tegnet verden gennem det foregående år.

Den pakistanske pige Malala Yousafzai var udråbt som en klar favorit til prisen i 2012. Hun kæmpede for kvinders ret til uddannelse og blev skudt i hovedet af Taleban, hvorefter hun i al hast blev fløjet til Birmingham og opereret. I dag lever hun i Storbritannien.

Det endte dog med Obama, og ifølge Time-redaktør Rick Stengel skyldes det, at Obamas »historiske« genvalg i november er symbolsk for USAs foranderlige demografi midt i en tid præget af udfordringer som høj arbejdsløshed.

- Han er indbegrebet af et nyt Amerika og et symbol på en ny demografi og et nyt, kulturelt Amerika, begrunder Rick Stengel.

- Han blev genvalgt trods en højere arbejdsløshedsrate, end nogen har stået over for i 70 år. Han er den første Demokrat, der vinder to regeringsperioder i træk med over 50 procent af stemmerne. Det har vi ikke set siden Franklin D. Roosevelt, uddyber Rick Stengel med henvisning til den mand, der var præsident under Den Store Depression og Anden Verdenskrig.

Time er ikke altid endt med et enkelt navn. Vinderen i 1966 blev for eksempel Ungdommen med dens mode, dens musik, dens nye indflydelse på verdens magtbalance, mens vinderen i 1988 blev Den Truede Jord.